Skolnämnden vill avslå sd-motion

Trelleborgs skolnämnd, som ansvarar för för- och grundskolan, föreslår att kommunfullmäktige avslår sverigedemokraternas motion om att införa ett system med klassmorfar.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2003

Det framgår av nämndens yttrande som antogs på sammanträdet i torsdags. Skolnämnden menar att det inte är motiverat att använda statliga bidrag för att öka personaltätheten på skolorna till ett system med klassmorfar. - I första hand finns det behov av lärare, speciallärare, kuratorer och psykologer, anser skolnämnden. Däremot är nämnden positiv till ideella satsningar ev enskilda och grupper med engagemang för barnen i skolan. - Det är dock av yttersta vikt att allt bygger på frivillig grund och att varje enhet ges möjlighet att göra en självständig och individuell bedömning inför eventuella satsningar, skriver skolnämnden i sitt yttrande om motionen. Nämnden påpekar också att en klassmorfar inte har något pedagogiskt ansvar och att i de kommuner där man infört systemet har det bara varit bland de yngre barnen och klassmorfar har där fungerat som en social resurs, till exempel som matsals- och rastvakt. - Redan i dag finns på till exempel Östra skolan några äldre personer placerade genom anställningsstöd, som är en arbetsmarknadsåtgärd. Kommunen står för 25 procent av lönen, skriver nämnden också.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.