Skolmatsalens husmoders teori: lättja

Anna Malmberg, husmor på Söderslättsgymnasiet, är på plats i skolmatsalen varje dag och har varit det under femton års tid.
Trelleborg • Publicerad 29 november 2010
"Vi ser dem ta tre glas mjölk på en gång för att det inte orkar gå två gånger." Det säger Charlotte Freij, längst fram i bild. I bakgrunden husmor Anna Malmberg.
"Vi ser dem ta tre glas mjölk på en gång för att det inte orkar gå två gånger." Det säger Charlotte Freij, längst fram i bild. I bakgrunden husmor Anna Malmberg.Foto: 

Anna Malmberg har en teori om varför eleverna slänger mat.

– De tar för mycket på tallriken. De vill inte gå en gång till, så de tar allt på en gång och sen orkar de inte äta upp. Och så slängs det. Man borde göra så som man säger till de små barnen: ”kom igen istället, ta en gång till.”

Enligt kostchefen Ulrika Arnell kan det vara flera faktorer som påverkar eleverna att inte äta upp, såsom pressade lunchtider eller att man tar upp för mycket i rädsla för att det ska ta slut.

– Det har inte så mycket med vad maten smakar att göra. Den är ungefär femtio procent av vad man egentligen tycker om helheten. Sedan handlar det om miljön, lunchtider ... Vi har satt som önskemål i vår kostpolicy att eleverna ska ha 30 minuter på sig att äta.

Vi kan skapa förutsättningarna, sen är det upp till individen.

Ulrika Arnell tror på ett aktivt samarbete med matråden på skolorna.

– Det handlar om menyer, variation, tycke och tänk. Vi är ganska nystartade, men i vår policy står det att man ska ha matråd på varje skola. Då blir det deras influenser som hamnar i våra matsedlar.

Anna Malmberg är osäker på om det finns ett matråd på skolan.

– Jag tror nog det finns, men vi är inte inbjudna där. Egentligen är det fel tycker jag, vi skulle ha varit med.

Pratar ni med eleverna om varför de slänger mat?

– Det svarar de inte på här! Det är inte lönt att fråga. Vi kan ha en ny rätt, som de tycker är jättegod, för det ser man på dem - de kommer om igen. Men så frågar man ”Var det gott idag?” och får ett nej. De är för vuxna här! Så det är inte lönt att fråga dem, vi har försökt, säger Anna Malmberg.

Anna Malmberg tror att när det väl slängs mat så är det inte enbart för att eleverna inte tycker om vad som serveras.

– De orkar inte gå en gång till. Det är den enda orsaken vi kan komma på.

INTERNAL INTERNAL
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.