Annons

Skollunchen gjorde Cecilia magsjuk

Bättre kvalitét på maten, bättre hygien och trevligare lunchmiljö skulle få färre elever att välja pizzerian framför skolmatssalen på rasten.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
Cecilia Lundh och Maja Johansson har svårt att förstå varför deras skolmat måste vara så dålig.
Cecilia Lundh och Maja Johansson har svårt att förstå varför deras skolmat måste vara så dålig.Foto: 

TRELLEBORG. Trelleborgs ungdomsråd skrev i december förra året ett medborgarförslag som snart kommer att gå upp i fullmäktiges dagordning. Där vill de slå ett slag för skolmaten, som de anser måste bli mycket bättre.

– I min klass väljer hälften att äta någon annanstans än i skolan under lunchen. Iallafall om de har långlunch så att de hinner. Oftast blir det pizza, säger Cecilia Lundh, ordförande i ungdomsrådet och andraårselev på Bastionskolan.

Annons

De som inte har råd att äta utanför skolan men ändå inte gillar maten tar lite sallad som enda lunch.

– Det klarar man ju sig inte på under en hel dag. Jag tror att många är trötta på eftermiddagarna, säger Maja Johansson som går i åttan på Vannhögsskolan. Det var han som skickade in medborgarförslaget.

Elevrådet menar att det finns mycket med maten som skulle kunna vara bättre. Kvalitén är ibland under all kritik.

– Potatisen är överkokt, säger Maja Johansson.

– Eller inte klar alls, säger Cecilia Lundh. Falukorven är rå i mitten men bränd på kanten. På samma sätt kan det vara med fisk och annat kött.

– Vi hittar ofta hår i maten. Det är äckligt, säger Maja Johansson.

Att maten är rent farlig fick Cecilia Lundh erfara när hon gick sista året på Väståkraskolan.

– Skolan serverade rester. Det gör de ibland. Jag åt en pannbiff och blev jättedålig. Jag kräktes och allt, berättar hon.

Anmälde du detta på något sätt?

– Nej, jag gjorde ingenting åt det. Jag vet inte ens vad man skulle kunna göra åt det.

Annons

För att få bättre kvalitét på maten vill undomsrådet att alla skolor ska kunna laga sin egen mat och slippa servera uppvärmd lunch. Maten ska vara färdig max en timme innan den äts. De vill också få tillbaka brickorna, som successivt tagits bort på skolorna.

– Det gör att borden blir så kladdiga. Särskilt när så många elever äter efter varandra, säger Maga Johansson.

Cecilia Lundh önskar att fil och flingor också skulle få komma tillbaka.

– Det hade vi i skolan förut. Men det togs bort för att det inte var nyttigt. Om man inte gillar maten i dag äter man ingenting. Då är det väl ändå bättre att få i sig fil? säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons