Skolhälsovården får kritik

Skolhälsovården mår inte riktigt bra. Det menar Socialstyrelsen i en ny rapport. Skolläkare, skolsköterskor och verksamhetschefer i Trelleborg håller med.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2002

- Vi har ingen undermålig skolhälsovård, svarar skolchef Hans Stjernfeldt. Socialstyrelsen har undersökt hur verksamhetschefer, skolläkare och skolsköterskor från tio sydsvenska kommuner upplever skolhälsovården i sin kommun. Resultatet är inte helt upplyftande: * En tydlig ansvarsfördelning och arbetsrutiner saknas i många fall. * För få skolläkare och skolsköterskor arbetar i Trelleborg. * Antalet kuratorer och skolpsykologer räcker inte för att täcka behoven av vård. Sven Lewin är byrådirektör på Socialstyrelsen i Malmö och en av personerna bakom rapporten. - Resurserna för skolhälsovård är inte optimala, säger han. - Det handlar om brister i organisation och resurser och bristande kvalitetssäkring, säger Sven Lewin. För eleverna innebär det i praktiken att bara det nödvändigaste som hälsokontroll och vaccination hinns med. Det förebyggande hälsoarbetet som kommunen enligt lagen måste stå för får stryka på foten. Hans Stjernfeldt menar att kommunen på senare tid gjort insatser för att förbättra situationen i Trelleborg. - Vi har valt att satsa delar av de så kallade Wärnerssonpengarna på fler kuratorer i skolorna. I dag har vi en halvtidstjänst inom varje upptagningsområde, säger han. Dessutom har kommunen påbörjat arbetet med att ta fram tydligare riktlinjer för hur skolhälsovården ska bedrivas och kvalitetssäkras. På vissa håll har detta redan genomförts. Socialstyrelsen ska nu följa upp rapporten genom att besöka skolor på plats. Dessutom ska de försöka bilda sig en uppfattning om hur eleverna ser på sin vård i skolan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.