Skolgårdarna inte rökfria trots förbud

Rökförbud gäller på Trelleborgs skolor. Men rökare håller ändå till på de flesta skolgårdar. I bland många, på andra håll färre. Men problemet försvinner inte.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2005

– Det har ju blivit trendigt att röka igen, säger Torbjörn Barrander, rektor på Fågelbäcksskolan.

Han har märkt att rökningen har ökat under de senaste åren. Trots att totalt rökförbud gäller på hela skolområdet kommer skolpersonalen ofta på elever med att röka på gården.

– Vi brukar utnämna dem till ärkeidioter och ringer hem till deras föräldrar. Ofta är de medvetna om att deras barn röker, säger han.

En rundringning bland Trelleborgs högstadieskolor visar att detta är ett vanligt problem. De flesta skolor jobbar hårt för att informera eleverna om rökningens faror. På en del håll tycker man också att det har gjort att rökningen har minskat. Men den har inte försvunnit.

– Vi får säga till elever dagligen, suckar Marianne Hammar, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Hon upplever att rökningen sker helt öppet. Oftast på trappan in till skolan. Men inomhus röker eleverna aldrig. – Nej, och när vi säger till dem brukar de respektera det. Men det är trist att man ska behöva säga till hela tiden, menar hon.

På Liljeborgsskolan sker rökningen mindre öppet. Det finns vissa delar av skolgården där eleverna kan gömma sig för att röka. Blir någon ertappad en gång ringer skolpersonalen hem till föräldrarna. Andra gången inbjuder man till ett samtal med skolsköterskan. Då och då sker antirökkampanjer.

– Det är viktigt att starta detta arbete i tidig ålder. Gärna i klass tre. Äldre elever är svåra att nå. De slutar inte röka på grund av argument, menar Magnus Wikström, rektor på Liljeborgsskolan.

På Vannhögskolan finns samma problem. Även om rökningen har minskat.

– Vi följer upp alla fall av rökning genom att ringa hem till föräldrarna. Och så försöker vi ofta prata om rökning på skoltid. Jag har tagit upp problemet på engelskalektioner, säger Jenny Nilsson, lärare på Vannhögsskolan. Folkhälsoinstitutet har i tre år jobbat över hela landet med att försöka minska rökningen. I en rapport till regeringen skrev man nyligen att en av de största bristerna i dag är hur skolan jobbar mot rökning. Få skolor lyckas hålla skolgårdarna rökfria.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.