Skolelever får stå ombord på bussar

Att ha överfulla bussar med stående passagerare är en trafikfara. Det menar räddningstjänstens trafiksamordnare som nu slår larm.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2007
Bussarna till Gislöv och de östra delarna av Trelleborg körs ofta överfulla. Många skolelever tvingas stå upp under resan. Bild: Claes Nyberg
Bussarna till Gislöv och de östra delarna av Trelleborg körs ofta överfulla. Många skolelever tvingas stå upp under resan. Bild: Claes NybergFoto: 

Sedan slutet av november förra året har Köpingeskolans elever fått åka stadsbuss från östra delarna av Trelleborg till centrum. Detta har gjort att problemen med överfulla bussar morgon och eftermiddag har ökat.

– Både barn och föräldrar har reagerat. Det har hänt att bussarna haft över 50 stående passagerare, säger Rickard Uppenberg, trafiksäkerhetssamordnare på räddningstjänsten.

Han anser att situationen är oacceptabel.

– Tänk om en sådan buss välter eller krockar. Vi har inga resurser att ta hand om alla skadade i så fall, säger Rickard Uppenberg.

Han jämför stadsbussarna med kommunens egna skolbussar.

– De har bälten, tar inga stående passagerare och har alkolås. Varför ska vi då göra avsteg för Arrivas bussar? Där borde vara samma krav, säger Rickard Uppenberg som nu kallat till ett möte med kommunens MÖTS-grupp (miljö- och trafiksäker kommun).

– Men även skolan måste ta sitt ansvar. Alla elever kanske inte kan börja samma tider, säger Rickard Uppenberg.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.