Annons

Sköldpaddan hemma igen - eller är den?

En sköldpadda rymde från sin damm i Beddingestrand. En månad senare hittades en precis likadan i Dalköpinge. Efter långresan är han nu hemma igen.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2011
Nu är det tillbaka. Sköldpaddan som rymde från dammen i Beddingestrand och sedan hittades i Dalköpinge.
Nu är det tillbaka. Sköldpaddan som rymde från dammen i Beddingestrand och sedan hittades i Dalköpinge.Foto: Eva-Lisa Svensson

”Vi skulle få leva här, vi skulle få leva här” sjunger Joakim Thåström från en buske. Bredvid den simmar sex sköldpaddor tillsammans med näckrosor och guldfiskar i en liten damm i en trädgård i Beddingestrand. Högtalaren som spelar musik är egentligen till för att skrämma bort häger som hotar fiskarna. Men kanske var det Ebba Gröns "Die mauer" som inspirerade en av sköldpaddorna för snart en månad sen att ta sig över muren runt dammen, sedan några rävungar hjälpt till att riva bitar av den, och kliva ut i friheten?

Han har iallafall varit borta länge, innan han kom tillbaka. Kanske. I förra veckan skrev Trelleborgs Allehanda om en upphittad sköldpadda i Dalköpinge. Paret Göran Hansson och Ida Bercic kände igen djuret på bilderna och ringde redaktionen. Men är det verkligen rätt sköldpadda?

Annons

– Det verkar ju lite konstigt att den gått så långt som till oss. Även om den haft en månad på sig, säger Robert Kristersson som hittade den i Dalköpinge.

Paret i Beddingestrand är också lite tveksamma.

– Vi känner igen honom. Men vi kan ju inte vara helt säkra. Det är ganska vanligt att folk tröttnar på sköldpaddor. De blir väldigt gamla och kräver mycket underhåll. De skitar ner mycket när de är inomhus. Jag vet att det hänt att folk dumpar sköldpaddor i skogen, säger Göran Hansson.

Rätt sköldpadda eller inte. I dammen har han det i varje fall bra.

– För det mesta simmar han runt med sina kompisar i vattnet. Men när det är fint väder kommer han upp och lägger sig på en sten och solar, säger Ida Bercic.

Paret har haft sköldpaddor i femton år. De senaste åren har de tagit emot övergivna djur från annonser på Blocket. Om en vecka kommer en ny flytta in i dammen.

– Vi planerar att göra om muren så att den inte kan rivas längre, säger Göran Hansson.

Då kan Thåström uppmana till uppror bäst han vill.

Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons