Annons

Sköldpaddan är åter i sitt hem.

Nu kan familjen Renbjer pusta ut. Deras upphittade rödörade vattensköldpadda har återförenats med sin kompis, i grannen Jörgen Johanssons trädgård, på Norregatan i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2004
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

Jörgen Johansson bär sköldpaddan. Birgitta och Gunilla Renbjer följer. BILD:JEANETTE LARSSON Skrollan och Skalman heter paret, men vem av dem som varit på fri fot är inte helt utrett än. - Jag visste inte att en av dem hade rymt från dammen förrän jag slog upp tidningen i tisdags morse. När jag insåg hur det låg till tog jag kontakt med familjen, säger Jörgen. I tisdags eftermiddag fick den lilla krabaten lämna sin provisoriska bostad på Sveavägen och det tog inte många sekunder innan han (eller hon) förnöjt dök ner och försvann under näckrosbladen i vattnet. Egentligen fungerar Jörgens damm enbart som sommarbostad åt Skrollan och Skalman. Under vinterhalvåret bor de i akvarium på Sandeplanskolan i Höllviken, där Jörgen Johansson arbetar som no-lärare. - Där har vi ett helt mini-zoo som eleverna sköter, med reptiler, ormar, sköldpaddor och geckoödlor. Men under sommaren turas vi lärare om att ta hand om djuren, berättar han. Det var många som hörde av sig till Trelleborgs Allehanda under tisdagen för att ge tips och skötselråd. Några ville till och med erbjuda sköldpaddan ett nytt hem. Även familjen Renbjer fick ta emot flera samtal. - O ja. Vi har lärt oss massor om sköldpaddor nu, säger Birgitta som är glad att historien fått ett lyckligt slut. Kent Olander i Beddingestrand kunde upplysa om att den vitrandiga krabaten med röda streck är en rödörad vattensköldpadda, en av de vanligast förekommande. Han har själv ett antal i sin trädgård. Enligt honom är det allt för vanligt att de släpps fria när ägaren tröttnat på dem: - Man köper en mysig liten krabat och vill sen inte ha den när den blivit stor. I Malmö har de övergivna sköldpaddorna blivit ett stort problem. - I vallgraven vid Malmö museum finns hur många som helst och de utgör ett hot för andra arter i vattnet, säger Kent. Vattensköldpaddan vill ha både vegetarisk och animalisk föda. Småfisk, fågelungar, daggmask och räkor, med sallad och alger som tillbehör. Det mesta åker ner. - De är riktiga matvrak, säger Kent. Man kan ju undra vad den upphittade vattensköldpaddan gjorde i en blomsterrabatt. - Den regniga sommaren och daggen gör att den kan klara sig ganska länge utan större mängder vatten, säger Kent som även menar att vattensköldpaddorna kan vandra ganska långt. - De är ganska snabba på land och kan knalla mycket långa sträckor, säger han. Den som funderar på att skaffa en sköldpadda bör fundera mer än en gång. De små vattendjuren kan bli väldigt gamla. En läsare som hörde av sig berättade att hennes nu var 22 år gammal!

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons