Annons

Skolchefen i Vellinge står fast vid beslutet

Vellinge fattade beslut om att placera Anders och Peter i särskola på ett otillräckligt underlag. Det anser skolverket men Eva Törnblom, utvecklingsansvarig inom utbildning, anser trots detta att placeringen var rätt.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2007

Vellinge kommun kritiseras av skolverket för att beslutet att placera Anders och Peter i särskolan inte uppfyller de formella krav som kan ställas. Enligt skolverket har beslutet fattats på ett otillräckligt underlag.

Eva Törnblom var rektor när killarna skrevs in på särskolan och jobbar i dag som utvecklingsansvarig inom utbildning i kommunen.

Annons

- Jag beklagar att vi inte räckt till i olika avseenden, säger Eva Törnblom. I sitt yttrande till skolverket hänvisar kommunen förutom till psykologiska utredningar och en utredning av pojkarnas läs- och skrivförmåga till att skolans pedagoger och talpedagoger genomfört tester och andra utredningar. Men dessa tester redovisas inte och de fanns inte heller att tillgå när Trelleborgs kommun ville ha underlaget till beslutet. Var underlaget tog vägen kan Eva Törnblom inte svara på.

- Det beklagar jag för alla de här testerna är gjorda. Materialet fanns inte tillräckligt samlat.

Eva Törnblom menar att underlaget trots allt var tillräckligt. Hon deltog inte själv i arbetet med att ta fram det utan det ska ha skötts av psykologer, pedagoger och andra sakkunniga.

- Jag har skrivit på beslutet som tjänstgörande rektor, säger Eva Törnblom.

Och hon menar att beslutet också var det rätta. Trots att det tidigare i två psykologutredningar framkommit att både Anders och Peter var normalbegåvade och att det i efterhand visade sig att ingen av bröderna led av någon utvecklingsstörning.

- Jag tror nog att en samlad bild av alla bedömningar är att det var en rätt placering. Men vid den här tiden fanns inte de riktlinjer som finns i dag, säger Eva Törnblom. Enligt skolverket tycks kommunen inte utrett om pojkarna kunnat klara sig i grundskolan med rätt form av stöd. Eva Törnblom anser att man inte kunde sätta in mer resurser än man gjorde.

- De har fått obeskrivligt mycket stöd, säger Eva Törnblom.

Anders och Peter går som TA rapporterade i fredags nu i gymnasiet där de med hårt arbete och stöd klarar sig utmärkt.

- Det är underbart om de fått så mycket stöd att det gått så bra, säger Eva Törnblom

Men kan man med stöd arbeta bort en utvecklingsstörning?

Annons

- Utvecklingsstörning görs i en gradering på en skala som kan vara svår att tolka, säger Eva Törnblom.

Rutinerna kring särskolan ser annorlunda ut i dag än när Anders och Peter skrevs in. De allmänna råden från skolverket styr enligt Eva Törnblom i dag mottagandet i särskolan i Vellinge och man har även infört ett rutinförfarande som ska följas.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons