Skolchef nöjd med resultat i Svalöv
Barbro Melander är nöjd med resultatet av de genomförda förändringarna i Svalövs kommun. Elevernas meritvärden har gått upp och lärare, politiker och föräldrar har en positiv inställning till Linåkerskolan menar Melander.
Men samtidigt visar statistik till exempel att andelen elever som är behöriga till gymnasiet minskar i Svalöv.
– Koncentrerar man sig mycket på att höja meritvärdet lägger man kanske inte lika mycket energi på behörighet, säger Barbro Melander.
När det gäller utvecklingen av andelen lärare med pedagogisk utbildning och antal lärare per 100 elever tror Barbro Melander att svårigheter att rekrytera spelat en roll.
– Man kan ha vissa svårigheter att rekrytera lärare till exempel till praktisk-estetiska ämnen. Det kan slå igenom. Barbro Melander tror att hennes organisation kan förverkliga tankarna om en spjutspetsskola. Men hon säger samtidigt att det kommer att ta tid.
– Med tydliga mål, tydlig ledning, engagerad personal och med fokus på resultaten tror jag det. Jag kan inte se att det inte ska kunna gå.
För att förbättra elevernas resultat är föräldrarna en viktig målgrupp. De ska inse hur viktiga de är i processen, hur viktiga de är för sina barn och ungdomar.
– Tycker föräldrarna att det är viktigt med utbildning kommer barnen också att tycka det. I Svalöv tog det fem år innan Barbro Melander satte i gång och omorganiserade skolan. Delvis berodde det på att hon var helt ny i rollen. Tidigare jobbade Barbro Melander som är utbildad socionom, på socialförvaltningen i Malmö.
– Nu var jag som en främmande fågel och kände att jag inte kunde göra något förrän jag satt mig in i verksamheten.
För att få legitimitet i en organisation anser Barbro Melander att det är viktigt att man först sätter sig in i den innan man börjar förändra. Men i Trelleborg har hon inte följt den devisen. Här har förändringarna i stället kommit i en rasande fart. Barbro Melander tillträdde sin tjänst i början av året och redan under våren var planerna på en ny organisation och en förändring av arbetet ute i verksamheterna, färdiga.
– De eventuella fel som uppstår kan man kanske rätta till. Jag upplevde det som att det var bättre att sätta ner foten än att segdra det, säger Barbro Melander.
Vad skiljer sig då åt när det gäller förutsättningarna för en omorganisation av skolorna i Svalöv och i Trelleborg?
– I Svalöv började vi i botten. Meritmässigt låg vi bland de sämsta 7-9 skolorna i landet. I Trelleborg är det inte så. Här handlar det mer om att ta sig från mitten till toppen, säger Barbro Melander. Omorganisationen i Trelleborg är dessutom betydligt större än den i Svalöv. Ett av Trelleborgs tre rektorsområden motsvarar i stora drag hela Svalövs skolorganisation. Men det ställer inte till några svårigheter menar Barbro Melander.
– Det handlar mer om logistik och upplägg. Strukturen för utvecklingsarbetet måste vara oerhört tydligt så att personalen klarar av både förändringsarbetet och sin vardag.
I Trelleborg fanns det enligt Barbro Melander redan ett underlag att utgå ifrån. Till exempel hade diskussioner redan börjat föras bland politikerna om att förändra skolan. Visionen om en spjutspetsskola slogs fast redan inför valet 2002.
– Jag uppfattade när jag kom till Trelleborg att det fanns en organisation som behövde utmanas. Man ville något mer. Plus att det fanns en uttalad politisk ambition.
Enligt Barbro Melanders och skolförvaltningens planer ska det stora förändringsarbetet i Trelleborg vara färdigt inför höstterminen 2005. Först då kan man börja följa vilka resultat den nya organisationen och det nya arbetssättet uppnår.
Magnus Aspegren