Annons

Skolbarnen ska få uppleva mer kultur

Skol- och kulturförvaltningen satsar pengar tillsammans för att eleverna ska få fler kulturupplevelser. En av flera punkter som kommunens skolledning vill genomföra under 2005.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2004

Mer film och teater i skolan. Det vill skolnämnden och kultur- och fritidsnämnden se i kommunen framöver.

– Målet är att alla elever från år ett och uppåt ska få någon form av teater- eller kulturupplevelse varje år, säger skolchefen Barbro Melander.

Annons

I dag sker kultursatsningen i skolan endast sporadiskt i kommunen, men nu ska kulturprogrammet organiseras. Finansieringen ska ske i samarbete mellan Skol- och Kultur- och fritidsförvaltningen. Första steget är att införa så kallad kvalitetsfilm för alla elever i trean, sexan och nian, säger Barbro Melander.

Kultursatsningen var en av flera punkter som presenterades vid en presskonferens i förrgår då skolledningen berättade hur de vill utveckla skolorna i kommunen under 2005.

Allehanda skrev i går om att arbetet med att skapa en spjutspetsskola börjar ta allt mer konkret form ute på skolorna. Omorganisationen på ledningsnivå har redan genomförts. Från och med i år är kommunen uppdelad i tre skolområden som leds av tre barn- och ungdomschefer. Nio rektorer delar ansvaret för kommunens förskolor och grundskolor. Nytt är att även tre administrativa chefer har tillsatts.

Dessutom pågår utbildning av de 120 processledarna, lagledarna på skolorna, som ska se till att de nya målen för skolan genomförs successivt.

– Det främsta målet är att sätta elever, föräldrar och resultat i fokus i stället för medarbetarna på skolorna, säger Barbro Melander.

Ett resultatmål för 2006 är att 93 procent av eleverna ska ha behörighet att söka till gymnasiet efter år nio. I dag har 87 procent behörighet.

Men skolchefen betonar att resultat inte enbart ska mätas i siffror och att skolförvaltningen nu arbetar med att få fram även andra mätmetoder.

Melander tror att de nya satsningarna även skapat ett större intresse för att arbeta i kommunen. De två rektorstjänsterna på Centralskolan och Väståkraskolan som varit utlysta har fått vardera 25 sökande, vilket troligen är rekord. Detsamma gäller de 20 förskoletjänsterna, varav nio är utannonserade externt. De har fått över hundra sökande. Med ytterligare 20 förskollärare minskar barngrupperna från 5,9 till 5,6 barn per vuxen.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

0410-545 41

camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons