Annons

Skolarbete ska få fler att vilja donera organ

Bara var femte man och var tredje kvinna som är villiga att donera sina organ har fyllt i ett donationskort. Det visade den enkät som Cornelia Björklund och Sandra Engvall på omvårdnadsprogrammet gjort i sitt projektarbete om organdonationer.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2008
Cornelia Björklund och Sandra Engvall hoppas att deras arbete påverkat många till att ta ställning om organ- och vävnadsdonation. Bild: Tomas Nyberg
Cornelia Björklund och Sandra Engvall hoppas att deras arbete påverkat många till att ta ställning om organ- och vävnadsdonation. Bild: Tomas NybergFoto: 

Efter att de båda klasskamraterna på Söderslättsgymnasiets omvårdnadsprogram kommit i kontakt med hjärttransplanterade patienter på olika sätt var de överens. Deras 100-poängs specialarbete skulle handla om organdonationer. En stor del i projektarbetet har varit att se till att det delas ut fler donationskort i Trelleborg.

- Vi har delat ut 500 kort först och nu har vi 500 kort till ute som vi lämnat i butikerna på Algatan i Trelleborg, berättar Cornelia Björklund som tror att deras arbete har fått igång tankarna kring organdonation hos många.

Annons

- Även om man inte vill donera sina organ så ska man framför det. Det kan annars vara svårt för ens anhöriga att bestämma det, säger Sandra Engvall.

Båda två har själva tagit ställning till organdonationer och tycker att det är självklart att donera. Sandra är villig att donera allt, både organ och hud liksom att delar av hennes kropp efter döden används i forskningssyfte.

- Jag vill donera men jag vill inte att de tar min hud och mina hornhinnor. Jag vill se hel ut om mina anhöriga vill titta på mig. Jag vill inte heller donera i medicinskt forskningssyfte, säger Cornelia som därmed fyllt i sitt donationskort annorlunda än Sandra.

Under arbetet har de också frågat cirka 100 personer från 16 år och uppåt om de kan tänka sig att donera sina organ. Slutsatsen är att 84 procent av männen vill donera och 91 procent av kvinnorna. Men endast en bråkdel av dessa har gjort sin vilja känd genom att fylla i donationskort.

- Den främsta anledningen var att de inte visste var man kunde göra det, säger Sandra.

Svaret förvånade dem båda och de kontaktade därför donationsrådet. Men där sade man att det inte fanns någon färdig kampanj på gång för att få fler att fylla i donationskort.

Sandras och Cornelias arbete satte också igång diskussioner i den egna klassen.

- Jag tror faktiskt att de flesta fyllt i korten nu. Alla vill inte ta beslut direkt och det är viktigt att förklara att man faktiskt alltid kan ändra sig, säger Cornelia.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons