Skolans renovering tar sju månader

Höstens skolstart på Köpingeskolan kan vara i fara.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2007

Det kommer att ta sju månader att renovera den kraftigt mögelskadade skolan, vilket är lika lång tid som återstår till höstterminens början. Och eftersom inget beslut fattats om renoveringen är skolstarten kring den 20 augusti i fara.

– Målsättningen är att renoveringen ska bli klar innan skolan börjar. Men det beror helt på när man beslutar vad som ska göras, säger Roland Persson, fastighetschef i Trelleborgs kommun.

Köpingeskolan stängdes på grund av mögel i mitten av november förra året. Sedan dess har eleverna sin undervisning i provisoriska lokaler ute på stan medan konsulter och personal från fastighetsförvaltningen utrett omfattningen av skadorna.

Beskedet som elever och lärare fått är att de provisoriska lokalerna endast ska behöva användas den här terminen och att den renoverade skolan ska kunna användas igen när höstterminen börjar.

Nu står det alltså klart att bygget kommer att ta sju månader att genomföra. Och innan bygget sätts igång måste troligen beslut tas i kommunfullmäktige och därefter ska arbetet upphandlas i sedvanlig ordning. – Det här kommer att diskuteras mellan fastighetsnämnden, skolnämnden och kommunstyrelsen. Men beslutet måste fattas snarast, säger Roland Persson.

Köpingeskolans rektor, Ronnie Svanberg, blir inte glad när han hör beskedet.

– Vi måste vara i våra lokaler vid terminsstarten. Det är jätteviktigt att vi kommer igång på rätt sätt på rätt plats, säger han.

Svanberg menar att den flytt som genomförts sliter på personal och elever. Fortfarande är man inte helt iordning efter flytten i november, bland annat är vissa datoruppkopplingar ännu inte gjorda. Därför vill man inte gärna vänta för länge på att skolan ska bli färdig.

– Om det börjar halta igen till hösten är det inte bra. Det är viktigt att våra elever får samma förutsättningar att utvecklas och nå skolmålen som andra elever. Vi skulle säkert lösa det, men det är inget som lockar. Eleverna och lärarna måste landa i lokaler som är permanenta, säger Ronnie Svanberg.

Fastighetsnämnden hade ärendet uppe för information vid sitt sammanträde på tisdagen. Nämnden fattade dock inget beslut i frågan.

Kostnadsberäkningen för renoveringen av skolan har nu justerats till 22 miljoner.

Andreas Mårtensson

0410-545 34

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.