Annons

Skolans planscher får nytt liv på Konsthallen

Glada polyneser, djungelväxter och svenska småfåglar. Alla har skildrats på småskolans pedagogiska planscher.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007
Många skolplanscher föreställer djurliv. Här visas kajor och starar.
Många skolplanscher föreställer djurliv. Här visas kajor och starar.Foto: 
Gammal skolrekvisita har Konsthallen lånat av Malmö Skolmuseum.
Gammal skolrekvisita har Konsthallen lånat av Malmö Skolmuseum.Foto: 
Gustaf Cederströms kända tavla Carl XII: s likfärd reproducerades som skolplansch på 30-talet och spreds till svenska skolor.
Gustaf Cederströms kända tavla Carl XII: s likfärd reproducerades som skolplansch på 30-talet och spreds till svenska skolor.Foto: 
Karolina Nilsson, konstpedagog på Falsterbo Konsthall, uppskattar både pedagogiken i de gamla skolplanscherna och att de är riktiga konstverk.
Karolina Nilsson, konstpedagog på Falsterbo Konsthall, uppskattar både pedagogiken i de gamla skolplanscherna och att de är riktiga konstverk.Foto: 

Falsterbo Konsthalls nya utställning som har vernissage på lördag den 10 november, handlar om just skolplanscher, dessa färggranna bilder som använts som undervisningsmaterial i svenska skolor sedan slutet av 1800-talet.

Konsthallen har lånat in planscher som ägs av Vellinge kommun och som i vanliga fall finns på skolor, äldreboenden och i kommunhuset.

Annons

– Planscherna användes i undervisningen fram på 50-talet. De är en del av vårt kulturarv, säger Karolina Nilsson, konstpedagog som arbetat med utställningen.

Med dagens historiska facit i hand kan det bli svindlande att titta på en plansch från 1944 med namnet Polynesier. En idyllisk sandstrand med leende lokalbefolkning iklädda bastkjolar och blommor. Samtidigt som denna plansch visades i skolsalar pågick brinnande världskrig, två år senare sprängdes den första atombomben på Marshallöarna och flera hundra provsprängningar genomfördes i Franska Polynesien.

Konsthallens utställningsaffisch pryds av en plansch med en "enpucklig kamel". Denna finns tyvärr inte att beskåda på utställningen.

– Den finns i Sundsgymnasiets källare tillsammans med drygt 100 andra planscher varav vissa skulle varit med på utställningen. De ska ha klarat branden men vi kan tyvärr inte komma åt dem, säger Karolina Nilsson.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons