Annons

Skolan troligen skolnämndens bord

Sannolikt är det så att det är skolnämnden som har sista ordet när det gäller Köpingeskolans vara eller inte vara som skola.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2007

– Ett liknande fall i Helsingborg överklagades, men där blev beslutet att det var skolnämnden som kunde avgöra frågan. Den behövde inte tas upp i kommunfullmäktige, säger Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg, som tittat närmare på frågan.

Sven Lindkvist (s), före detta ordförande i skolnämnden, har framfört att han tycker att ärendet om Köpingeskolan vara eller inte vara som skola är så viktigt att det bör tas upp i kommunfullmäktige. Där har ju Alliansen inte majoritet utan s kan fälla förslaget om att säga upp hyreskontraktet med fastighetsnämnden, förutsatt att sd också vill bevara skolan som skola.

Annons

– Det står i kommunallagen att fullmäktige ska besluta om frågor av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommun, säger Jonas Rosenkvist.

Vad som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt är en tolkningsfråga.

– I en mycket liten kommun kan nedläggningen av en skola anses vara av större vikt. I en större kommun torde det inte vara det, enligt vad domstolarna kom fram till Helsingborgsfallet, menar Jonas Rosenkvist.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons