Annons

Skolan som fyller moppe

Pilens Montessoriskola i Fru Alstad fyller 15 år. Nu har den lilla skolan planer på att bli större. Detta genom att bygga ut och bli fler i antalet barn.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2009
Jonathan Thörnblad, en av alla elever som firade med Pilens 15-årsjubileum med en temavecka. Foto: Claes Nyberg
Jonathan Thörnblad, en av alla elever som firade med Pilens 15-årsjubileum med en temavecka. Foto: Claes NybergFoto: 

För 15 år sedan grundades Pilens Montessoriskola. Namnet på skolan döpte de efter den första kvinnliga läkaren i Italien, Maria Montessori. Sedan dess har skolan genomgått en del förändringar men stämningen har alltid varit densamma.

– Det var till en början en förskola men senare utvecklades även en vanlig skola till och med årskurs sex. Därefter togs årskurs sex bort och nu går barnen alltså till årskurs fem. Men det har alltid varit en nära kontakt mellan fröknarna och barnen men även barnen emelllan. Alla vet vad alla heter, säger Lena Christén, lärare på skolan.

Annons

Skolan har gjort sig känd för att vara liten men det är något som lärarna ser som positivt.

– Det är den här miljön man vill ha. Det unika med skolan är att den är liten. Vår slogan är ju "den lilla skolan på landet", säger Lenas kollega Mariana Rosvall.Trots sin slogan har man planer på att bygga ut och bli större.

– Vi ska bygga ut en bit för våra förskolebarn. Målet är att öka i antalet barn och elever. Vi vill att man ska gå här hela vägen från förskolan till femman, förklarar Lena Christén.

Skolan fungerar som ett familjekooperativ och är därmed beroende av föräldrars engagemang. Något som fungerar bra om man frågar lärarna på skolan.

– Det finns väldigt engagerade föräldrar som gör att det funkar. Det är ett bra och aktivt jobb från deras sida. Man värnar om den lilla skolan. Vi har barn och familjer från de flesta byarna, säger Mariana Rosvall.

Ramin Nouri
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons