Annons

Skolan nobbar stor donation

Trelleborgs kommun tackar nej till en donation som varje år skulle ge två elever på Söderslättsgymnasiet 30 000 kronor vardera i stipendium. Anledningen: bara elever med föräldrar som är "födda svenska" skulle kunna komma i fråga.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2014
Foto: 

Det är ett framlidet Trelleborgspar som i testamente skrivit att man i samband med studentexamen varje år vill ge stipendium till den flicka och den pojke i avgångsklasserna på Söderslättsgymnasiet som är bäst i ämnet matematik. Enligt bildningsnämnden finns det ett kapital på cirka en miljon kronor i donationen där den årliga avkastningen skulle användas till stipendierna.

– Om man har en bra och långsiktig placering så skulle det innebära ungefär 60 000 om året som två elever skulle dela på. Det är verkligen inte fy skam, säger Roland Hansson (KD), vice ordförande i bildningsnämnden.

Annons

Men nämnden tackar ändå nej till erbjudandet. Anledningen är att det i testamentet står att mottagarnas föräldrar "skall vara födda svenska och vara svenska medborgare".

– Kommunjuristen har kontrollerat detta och kommit fram till att det strider mot diskrimineringslagen. Och vi som en offentlig huvudman kan inte medverka till det. Det skulle ju kunna bli en situation där den som är duktigast i matematik inte har svenska föräldrar och av den anledningen inte kan komma ifråga för stipendiet. Det skulle bli väldigt konstigt, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Sverigedemokraterna ville återremittera ärendet med motiveringen att när testamentet skrevs, 1993, så fanns inte diskrimineringslagen i den formen som i dag. Men det blev avslag.

– Det var ett ganska enkelt beslut. De beslut vi tar nu måste rätta sig efter dagens lagstiftning. Så tror jag de flesta i nämnden känner även om vi gärna hade delat ut pengarna, säger Roland Hansson.

Bildningsnämnden kommer nu att meddela dödsboet att man avstår från donationen.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons