Skolan hotas av underskott

Ekonomin har varit i balans i stort sett hela året. Fram tills nu. När en och en halv månad återstår av 2011 går bildningsnämnden mot ett underskott på 4,4 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2011

För två månader sedan pekade prognosen på 1,8 miljoner back. Underskottet kunde förklaras med att bildningsnämnden fått ökade kostnader på grund av att även friskoleelever nu får gratis skolskjuts.

Nu saknas plötsligt ytterligare 2,6 miljoner kronor.

– Det är inte acceptabelt att så här sent på året få en sådan svängning, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden vet i nuläget inte vad underskottet beror på. Det ska utredas, liksom hur man ska komma till rätta med den plötsliga bristen på pengar. Nämnden tror sig kunna spara 2,6 miljoner innan årets slut och hoppas få täckning från kommunfullmäktige för de ökade kostnaderna för skolskjutsen. Målet är fortfarande ett nollresultat.

– Vi ska göra vad vi kan för att lösa situationen. Det är kort om tid och vi måste garantera kvaliteten på verksamheten, säger bildningschefen Barbro Melander.

Sven Lindkvist, socialdemokratisk gruppledare i bildningsnämnden är starkt kritisk till de stora besparingarna.

– Det kan inte göras utan att man drar in på personal. Ska man skicka hem alla timanställda? Det går inte att spara så mycket på pennor och papper, säger Sven Lindkvist som tycker att det är bättre att nämnden får ett underskott, och begär pengarna av fullmäktige.

– Det har vi gjort förr, och då har underskotten varit större än så här, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.