Skolan gör utredning om sig själv

Resultaten i Trelleborgs skolor sedan Spjutspetsskolans införande 2004 ska analyseras. Och det är skolförvaltningen som ska stå för analysen, något som Socialdemokraterna är kritiska mot.
Trelleborg • Publicerad 25 mars 2010

TRELLEBORG. – Vi tycker det är fel. Man ska inte utreda sig själv, säger Sven Lindkvist (S), ledamot i skolnämnden.

Socialdemokraterna vill istället att två oberoende instanser utreder Spjutspetsskolans resultat, och hur konceptet har genomförts.

- Vi kan inte acceptera att Trelleborgs kommuns invånare inte har en bättre skola. Vi kan inte vara nöjda och vi måste få veta vad orsaken till de dåliga resultaten är, säger Sven Lindkvist.

När frågan var uppe på tisdagens möte i skolnämnden förordade Sverigedemokraterna en extern utredning och röstade med Socialdemokraterna. Men alliansen röstade emot förslaget och beslutade istället att utreda frågan internt, ett arbete som utvecklingschefen Mats Lundqvist redan påbörjat.

Bengt Gunnarsson (M) tycker att det är onödigt att utreda frågan externt. Bland annat för att det skulle kosta mellan 300 000 och 400 000 kronor att genomföra en sådan utredning.

– Det är onödiga pengar, och sedan undrar jag ifall man kommer fram till något som vi inte redan vet. Jag tror att en extern utredning ger samma resultat som en intern, säger Gunnarsson.

Skolförvaltningens interna utredning ska vara klar den 1 september. Resultaten ska granskas av både en oberoende revisionsfirma, och av forskare på Umeå universitet.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.