Annons

Skolan allt bättre – lärarna mår allt sämre

Trelleborgs kommun tar återigen ett skutt uppåt i placeringarna när Lärarförbundet rankar årets skolkommun och hamnar i år på plats 73. Vellinge är tillbaka på förstaplatsen.
Trelleborg • Publicerad 3 september 2014
Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Vi är väldigt glada för att vi har kunnat klättra uppåt. Det är glädjande och uppmuntrande för alla i vår organisation, säger Trelleborgs bildningschef Jytte Lindborg.

Totalt sett har kommunen avancerat 35 placeringar, från plats 108 förra året till 73 i år.

Annons

Rankningen bygger på 14 statistiska parametrar. Några av dem där Trelleborg hamnar betydligt högre i år jämfört med tidigare är meritvärdena för årskurs nio, andelen elever som har påbörjat en högskoleutbildning och tilldelningen av resurser till skolan. Däremot har kommunen backat rejält när det gäller sjukskrivningar bland lärare.

Mycket glädjande

– Trelleborg har tagit sig en bit till uppåt vilket väl är väldigt glädjande samtidigt finns det fortfarande några bitar att ta tag i, säger Sofie Paxer, ordförande för Lärarförbundet i Trelleborg.

Hon tycker att det är väldigt oroande att sjukskrivningarna bland lärarna ökar och har själv sett att det i många fall handlar om psykisk stress och utmattning.

– Vi kan inte acceptera att framgångarna sker på bekostnad av lärarnas hälsa, säger Sofie Paxer som tycker att kommunen nu behöver se över lärarnas arbetstider och arbetsbelastning.

Jytte Lindborg hade på tisdagseftermiddagen ännu inte hunnit analysera skolrankningens siffror men säger att fallet från plats 158 till 252 när det gäller lärarnas hälsa ser allvarligt ut.

– Nu måste vi titta på vad som ligger bakom det, säger hon.

Lisa Kron
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons