Skola ute inne i Gislöv

Problemlösning i matteboken är sin sak. Det är en helt annan sak att skickas ut på en vindpinad kaj för att ta reda på hur djupt det är i hamnbassängen.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2006
Jennifer Last, Eleonore Åström och Diana Karlsson försöker klura ut hur mycket vatten en sådan här kruka kan tänkas rymma. Bild: Tomas Nyberg
Jennifer Last, Eleonore Åström och Diana Karlsson försöker klura ut hur mycket vatten en sådan här kruka kan tänkas rymma. Bild: Tomas NybergFoto: 
Fysiklärare Bengt Jönsson agerar vädergubbe.
Fysiklärare Bengt Jönsson agerar vädergubbe.Foto: 
Elin Karlsson och Emina Omerovic är på rätt spår.
Elin Karlsson och Emina Omerovic är på rätt spår.Foto: 

– Vi fick ett snöre som hjälpmedel, så vi knöt fast en sten i snöret som vi kastade i från kanten, säger Elin Karlsson som tillsammans med Emina Omerovic håller på och mäter snöret för att lösa lektionens första matteuppgift.

Liljeborgsskolans åttor slapp skolbänken under onsdagen. Men lektionerna var inte inställda, utan hade förflyttats ut i det fria.

– Meningen är att eleverna ska få komma ut och göra någonting annorlunda. Och praktiskt få testa vad man ska ha kunskaperna till, säger Cecilia Flink som är lärare i matte och NO-ämnen.

Eleverna fick under dagen gå runt på olika stationer, där de olika skolämnena kom till praktisk användning. På väderstationen berättade fysiklärare Bengt Jönsson om väder och hur man lär sig läsa av molnen och vindarna för att lista ut när det är dags att bege sig hemåt. Det fanns en biologistation där eleverna fick samla tång och insekter som sedan artbestämdes. Eleverna fick även gå en tipsrunda med blandade frågor.

– Vi har också en NO-rebus, där eleverna delas in i olika grupper. Sedan får de hitta på ett ord och försöka bilda ordet med hjälp av sina kroppar eller saker de hittar i naturen, säger läraren Jörgen Holmquist.

Trots ganska kalla vindar från havet verkar eleverna nöjda med omväxling i tillvaron.

– Det har varit roligt. Vi har ju haft lektioner som vanligt, men det är lite speciellt att vara ute allihop tillsammans, säger Antonia Lisiak som sitter och fikar på kajkanten.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.