Annons

Skola stoppade inte mobbning – får kritik

Åtgärderna som Anderslövs skola gjorde räckte inte. Mobbningen mot en elev fortsatte i hela fem år. Barn- och elevombudet riktar nu kritik mot Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2012

Under fem år av elevens skolgång på Anderslövs skola utsattes han för kränkningar i form av elaka ord, sparkar och slag. Skolledningen fick reda på vad som pågick genom både lärare och elever. Åtgärder sattes in. Regelbundet fördes samtal med alla inblandade och ett åtgärdsprogram upprättades. Men det visade sig snart inte räcka. Mobbningen fortsatte.

Enligt skollagen har alla barn och elever rätt till att utvecklas och lära i en trygg miljö. All skolverksamhet ska vara fri från kränkande behandling. Det är skolledningen som ska se till detta. Och det är kommunen som ska se till att skolledningen gör sitt jobb.

Annons

När detta nu inte skedde är det därför Trelleborgs kommun, och framförallt bildningsförvaltningen, som får kritik från Barn- och elevombudet. Man anser att skolan borde gjort ett grundligare arbete och vidtagit kraftigare åtgärder för att stoppa mobbningen. Man borde också ha följt upp och utvärderat åtgärderna mer.

Eftersom Trelleborgs kommun inte kom tillrätta med problemen anser Barn- och elevombudet att man inte har iakttagit sina skyldigheter enligt skollagen. Därför ska kommunen se till att detta inte upprepas genom att ändra sina åtgärder och rutiner. Något skadestånd anser man dock inte är aktuellt.

– Det är alltid ett misslyckande när man inte lyckas stoppa mobbning som pågår så länge. Det är beklagligt att det tagit så lång tid. Det har gjorts mycket åt detta. Men det har varit svårt att få åtgärderna att bita, säger Magnus Wikström, biträdande chef för bildningsförvaltningen.

Mikael Hallqvist
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons