Annons

Skola kritiseras av Skolinspektionen

Efter att ha blivit hotad av en annan elev stannade pojken hemma från skolan. Nu får kommunen kritik för att inte ha gjort tillräckligt.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2013

Skolinspektionen riktar kritik mot en skola i Trelleborgs kommun. Ärendet rör en elev som hotades av en annan elev på skolan, något som också ledde till en dom i Ystads tingsrätt i januari i år. Den hotade eleven kände sig så rädd att hans föräldrar valde att låta honom stanna hemma från skolan i flera veckor och pappan riktade kritik mot att rektorn agerat bristfälligt. Inte minst var han kritisk mot att skolan erbjudit hans son att byta skola, istället för att flytta på den elev som hotade.

Det var i februari i år som Skolinspektionen påbörjade sin utredning och nu riktar myndigheten kritik mot att Trelleborgs kommun inte har följt bestämmelserna i skollagen vad gäller rätt till utbildning. I sin bedömning konstaterar myndigheten att skolan förvisso vidtagit vissa åtgärder, men att de inte är tillräckliga.

Annons

-Skolan har kontaktat hemmet och lämnat arbetsuppgifter till eleven, men han har inte fått någon undervisning. Det är inte tillräckliga åtgärder när en elev är borta så här länge, säger Maria Mohlin, jurist på Skolinspektionen.

Elevens frånvaro har av skolan bedömts som omväxlande giltig och ogiltig, men om de åtgärder som skolan vidtagit byggt på en giltig eller ogiltig frånvaro framgår inte, enligt Skolinspektionen. Något myndigheten ser som en brist eftersom skolan och kommunen är ålagda att göra olika insatser beroende på vilken typ av frånvaro de bedömer att eleven haft.

Senast den 30 september ska kommunen redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits. TA har försökt nå kommunens bildningsförvaltning utan att lyckas.

Louise Löfgren
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons