Annons

Skogsskövling väntar om Pärlan byggs

Protesterna mot seniorboendet vid Pärlan i Beddingestrand fortsätter.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2006

Naturskyddsföreningen i Trelleborg skräder inte orden. I ett brev till kommunen menar föreningen att området kommer att utstå en "veritabel skogsskövling". Enligt Naturskyddsföreningen kommer 130 grova tallar att få ge vika för seniorboendet och dess parkering.

Föreningen anser att det borde vara självklart att mark med så stora natur- och kulturvärden ska undantas från varje form av exploatering. Man pekar bland annat på att skogen kring Pärlan har ett mycket art- och individrikt fågelliv.

Annons

Att området klassats som värdefull kulturmiljö tar kommunen ingen som helst hänsyn till, anser föreningen, som också pekar på olämpligheten att bygga så nära strandlinjen som 45 meter.

"Havsnivån kommer att stiga på grund av att polarisar smälter genom att klimatet håller på att bli varmare", skriver Naturskyddsföreningen.

Den linjen är även länsstyrelsen inne på. Länsstyrelsen skriver i ett brev att kommunen i det fortsatta planarbetet måste ta hänsyn till framtida klimatförändringar i ett 100-årsperspektiv.

Länsstyrelsen påpekar också att planområdet ingår i riksintresset för kustzonen. En byggnation i området inskränker allemansrätten och strider därmed mot riksintresset.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons