Annons

Skjutbanan klarar kraven

Fritt fram att skjuta på alla banor utom två. Det blir effekten av den senaste bullermätningen på Maglarps skyttecenter. "Det känns verkligen bra och vi ser ljust på framtiden", säger Skyttealliansens ordförande Stig Svensson.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2011

För att få skjuta till klockan 22 på vardagar, och klockan 19 på helger, måste bullret från skjutbanorna ligga under länsstyrelsens gränsvärde på 70 decibel.

Och vid allt skytte, förutom med mauser och slaglåspistol, blir bullret lägre än gränsvärdet. Det visar resultaten från de senaste bullermätningarna, som utfördes vid bostäder på Torns byaväg nära Maglarps skyttecenter.

Annons

– Nu kan vi hålla tävlingar och låta folk avlägga skjutprov till jägarexamen. Banorna som vi inte klarar är inte så bekymmersamma. Slaglåspistolerna skjuter vi med väldigt sällan och vi kan skjuta med K-pist istället för mauser. På K-pistbanan låter det mindre än 70 decibel, säger Stig Svensson.

Han säger också att Skyttealliansen planerar för nya bullerdämpande åtgärder på skjutbanan. Då kommer även bullret från mausersvapnen och slaglåspistolerna att kunna pressas ned till under 70 decibel, menar Stig Svensson.

– Det handlar om bullerdämpande mattor och tak över banorna. Fritidsnämnden har varit positiv till att kommunen ska vara med och bekosta åtgärderna. Så jag är säker på att vi klarar det till första juni nästa år, säger han.

Om man inte gör det kommer skyttebanan att stängas, det beslutade samhällsbyggnadsnämnden vid ett möte tidigare i år. Då infördes också restriktioner för skjutbanan, som innebar att det bara fick avlossas skott med eldvapen på vardagar mellan klockan sju på morgonen och sju på kvällen. För skytte på övriga tider fick inte ljudet överstiga 65 decibel.

Men Skyttealliansen, och flera andra skytteklubbar, överklagade Samhällsbyggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen som ändrade restriktionerna. Det nya gränsvärdet sattes till 70 decibel och man gav också grönt ljus för skytte på lördagar.

– Nu har vi visat att vi klarar det. Men samhällsbyggnadsnämnden kan ju i sin tur överklaga till Miljödomstolen, säger Stig Svensson.

Patrik Holmberg (C) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han säger att länsstyrelsens beslut inte kommer att överklagas.

– Nu har jag inte sett de senaste bullermätningarna. Men självklart är det positivt att skyttarna klarar kraven på nästan alla banor. Jag har också diskuterat med tjänstemännen och kommit fram till att det inte blir något överklagande, säger han.

Varför inte?

– Länsstyrelsen gjorde också bedömningen att det behövdes restriktioner för skyttet, även om de skiljde sig något från våra. Därför överklagar vi inte. Däremot kan de boende kring skjutbanan överklaga, så vi får se vad som händer.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons