Annons

Skinande rent på stans solarier

Det frodas inget snusk i solbäddarna på Trelleborgs solarier - och utrustningen lever upp till Strålskyddsinstitutets krav.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2004
På obemannade solarier får man hålla rent själv. Jenny Wilör från Trelleborg har en semestersolbränna hon vill vårda. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Det låter dramatiskt att tala om Statens Strålskyddsinstitut, SSI, i samma mening som solarier, men det är faktiskt de som utfärdar bestämmelserna.

I många kommuner, som Trelleborg, har man dock lagt ut tillsynen på kommunerna.

Annons

I Trelleborg gjorde miljökontoret sin solarierunda i våras. Nio solarier som förvarnats om inspektionen kollades.

Man kollar bland annat att rätt sorts lysrör används (UV-typ 3) och att det finns anslag med råd och anvisningar till solare. Skyddsglasögon ska finnas, och tidur som begränsar till max en timmas solning.

Används fel typ av lysrör kan solgäster få strålskador i huden. Miljöinspektören kan i värsta fall stänga inrättningen tills dess att felet åtgärdats.

Miljökontoret tittar också på hygienen, om det ser städat och fräscht ut och om det finns tillgång till bakteriedödande rengöringsmedel.

Miljöingenjör Frida Hallqvist är över lag nöjd med solarierna i Trelleborg:

– Vi anmärkte på lite smågrejor, att man ska ha separat städutrymme och pappershanddukar istället för frotté, säger hon.

– Men det var god hygien när vi var där. Vi har förstås inte gjort några analyser, men det kändes fräscht. Något solarierna syndade med var dock märkningen av utrustningen.

Vid fyra av de nio solarierna fanns inte tillfredsställande märkning som visade att utrustningen vara av rätt typ.

Efter kontakt med leverantörerna visade det sig dock att utrustningen var rätt. Bara märkningen var dålig, och det är nu de fyra solarierna ålagda att fixa. Tre solarier hade inte SSI:s skyddsråd anslagna, och vid ett av dem fanns risk att bli ofrivilligt bestrålad då ett lysrör i varje solbädd alltid var på som "välkomstbelysning".

Så ska det inte vara.

Annons

Två anläggningar hade inte flytande tvål och pappershanddukar, och två ställen uppmanades förbättra städutrymmena.

– Jag tycker inte jag såg ett enda exempel på snusk, säger Frida Hallqvist.

– Nu är jag inte typen som går på solarier själv, men hade jag varit det så hade jag inte tvekat.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons