Annons

Skilda meningar kring nytt rökförbud

På Billings konditori är det numera förbjudet att röka inomhus. Vid årsskiftet skärptes tobakslagen och nu måste alla krogar och kaféer erbjuda ett rökfritt område. Tidigare krävdes det enbart av serveringsställen med mer än 50 sittplatser.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - Det är skönt att det inte är rökigt längre. Men det har blivit mindre folk. Alla rökare gick hit innan eftersom det var rökfritt på de flesta andra kaféer. Nu hänvisar vi rökarna till vårt uterum, säger Liza Larsson som har arbetat på konditoriet i fem år. Trelleborgs Allehanda har besökt några av stadens mindre serveringsställen som omfattas av de nya reglerna. De flesta som vi talade med är positiva till rökfria kaféer men när det gäller rökning på krogar och dansställen är fler tveksamma till restriktioner. - Ett glas vin och cigg hör liksom ihop, säger Malin Olsson och Joseppa Åslund, två av matgästerna på Gillis vanilli som har haft rökfritt sedan starten. Här finns bara ett fåtal bord i ett litet rum och de som vill röka får gå ut. Palmblads konditori har haft helt rökfritt sedan 1997 och Marie-Louise Andersson visar upp ett diplom de har fått från Astma- och allergiförbundet. Tidigare var rummet längst in i lokalen avsett för rökare och rummet mot Algatan var rökfritt. Memuna Vonsensey på den thailändska restaurangen Pad thai känner inte till de nya reglerna. På restaurangen samsas alla bord i en liten lokal. - Helst vill jag inte att gästerna ska röka alls, så vi har inte satt ut några askfat. Men om någon vill röka hänvisar jag dem till ett bord i hörnan och sätter på fläkten om det blir alltför rökigt, säger hon. Miljöförvaltningen i Trelleborg har ännu inte börjat göra kontroller av hur lagen efterlevs, och enligt miljöchef Lars Robert Göransson är det inte helt klart vad som är ett rökfritt område enligt bestämmelserna. - Men jag tolkar det som att man ska kunna sätta sig för att äta och dricka kaffe i en helt rökfri miljö. Det räcker inte med att bara ha några rökfria bord för en restaurang eller ett kafé.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons