Annons

Skilda åsikter om kassaregister på torget

Åsikterna bland torghandlarna i Trelleborg går isär när det gäller förslaget att det ska bli obligatoriskt med kassaregister även för torghandeln. En del tycker det är bra rakt av medan andra är mer skeptiska.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2013
Foto: 
Jan-Erik "Jonta" Larsson tycker att förslaget om kassaregister är bra, men vill att det snart ska bli lite vårvärme så att blomsterförsäljningen tar fart.
Jan-Erik "Jonta" Larsson tycker att förslaget om kassaregister är bra, men vill att det snart ska bli lite vårvärme så att blomsterförsäljningen tar fart.Foto: 

Enligt ett förslag från regeringen kommer det att bli obligatoriskt med kassaregister även för torg- och marknadshandeln från 1 januari 2014.

2010 antogs en lag om obligatoriskt kassaregister, men då undantogs torghandeln. Regeringen menar nu att lagen behöver utökas även till torghandeln för att skydda seriösa företagare. Dessutom har skillnaden på kravet på kassaregister mellan torghandeln och de vanliga butikerna gjort att många blomsterbutiker tvingats lägga ner, enligt Skatteverket.

Annons

På torget i Trelleborg får förslaget både ris och ros.

-Jag tycker det är bra, säger Jan-Erik "Jonta" Larsson, som sålt blommor på torget i 20-talet år. Det kan göra att oseriösa produkter försvinner från torgen.

Den sena våren har gjort att handeln med blommor ännu inte kommit igång som vanligt.

-Det har inte varit någon bra försäljning sedan i november, menar Jan-Erik Larsson.

En som inte alls gillar förslaget är Susanne Jönsson, som säljer bland annat strumpor, och står på torget i Trelleborg både onsdagar och lördagar.

-Jag tror att det blir mycket extrajobb. Jag är en del på marknader och har man långa köer blir det tufft att behöva slå in varenda tjuga, säger hon.

Susanne Jönsson menar också att det behövs apparater som klarar det svenska klimatet.

-Jag har en kortläsare, men den klarar bara ner till plus tre grader, sedan lägger den av. Så den får jag ha i bilen, säger hon.

Leif Larsson säljer allt möjligt i sitt stånd, bland annat glasögon och modellbilar, och står på torget onsdagar och lördagar.

-Men på sommaren är jag inte här så mycket, utan mest ute på marknader, säger han.

Annons

Förslaget om obligatoriskt kassaregister tycker han är både bra och dåligt.

-Det är bra om alla har det, men då får man se till att reglerna följs också, säger han. I så fall är det okej.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons