Annons

Skilda åsikter om Gaselldomen

Kammaråklagare Lotten Loberg är nöjd med den fällande arbetsmiljödomen mot tre chefer på Gasell Profil i Anderslöv. Det är inte företagets Jouni Rättyä, vd sedan 2001.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2002

- Vi anser att arbetsskyddet var okej, säger han. - Personalen visste om riskerna om de slog av säkerhetsutrustningen och vi kan inte ha en övervakare vid varje maskin, sa Jouni Rättyä på onsdagen. Han var då på resande fot och hade inte hunnit läsa domen. - Vi har inte hunnit diskutera om vi ska överklaga tingsrättens dom. Det är ett beslut vi får ta i ledningsgruppen i samråd med våra advokater. Jouni Rättyä anser att företagsboten på 200 000 kronor är för hög. Han tar upp giftskandalen vid Hallandsåsen som exempel. För en dryg månad sedan dömde tingsrätten i Ängelholm byggbolaget Skanska att betala maxbeloppet tre miljoner kronor i företagsbot. - Det är staten som får pengarna och det hjälper ju inte den drabbade Det viktigaste är att han nu blir bra och han är alltid välkommen tillbaka att arbeta hos oss, om han är intresserad. Han är fortfarande anställd även om han alltjämt är sjukskriven. Kammaråklagare Lotten Loberg förklarade å sin sida att hon var nöjd med domen. - Jag är nöjd över att rätten ansåg det var fråga om grovt arbetsmiljöbrott. Du yrkade på 200 000 kronor i företagsbot, hur fick du fram den siffran? - Jag tittade på liknande fall, företagets storlek och den skada som drabbade arbetstagaren. Enligt Lotten Loberg har samverkan mellan polis, Arbetsmiljöinspektionen och åklagare fungerat väl de senaste åren. 1997 ansåg överåklagare Sven-Erik Alhem att arbetsmiljöbrotten skulle handläggas av en åklagarkammare. - Vi åklagare har fått erfarenhet och rutin och med samverkan med polisen och Arbetsmiljöinspektionen har vi fått bättre sakkunskap. Det har lett till att fler arbetsmiljöbrott leder till åtal och jag tror även att vi har sett fler fällande domar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons