Annons

Skicklig murarlärling fick brons i yrkes-SM

Genom att visa prov på yrkesskicklighet och att han behärskar även avancerat mureri lyckades Linus Thörnqvist från Trelleborg knipa åt sig en bronsmedalj i yrkes-SM.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2008
Murare Linus Thörnqvist från Trelleborg ställde upp i yrkes-SM i Jönköping den gångna helgen. Resultatet blev en bronsmedalj. Bild: Claes Nyberg
Murare Linus Thörnqvist från Trelleborg ställde upp i yrkes-SM i Jönköping den gångna helgen. Resultatet blev en bronsmedalj. Bild: Claes NybergFoto: 

Under tre dagar i slutet av förra veckan tävlade drygt 250 ungdomar i en lång rad olika yrken på Elmiamässan i Jönköping. Guldmedaljörerna bildar sedan Sveriges yrkeslandslag och får möta andra lag från europa och senare kanske från hela världen.

Nästan hälften av de 33 medaljörerna var skåningar och en av dessa var Linus Thörnqvist från Trelleborg som tävlade som murare.

Annons

- Det var inget vanligt mureri utan lite mer klyddigt, berättar Linus som fick ritningar innan tävlingen för att kunna öva innan. Ett av momenten var att mura ett valv. Även putsning ingick i tävlingsmomenten.

Allt som allt var det 25 murare som anmälde sig till tävlingen. Bland dessa valdes fem ut som fick åka till tävlingen på Elmia.

Linus Thörnqvist gick ut från byggprogrammet i Trelleborg förra året och sedan dess har han arbetat som murarlärling på Skanska.

- Jag trivs jättebra med det, säger han.

Just nu arbetar han i Falsterbo med att mura nybyggda så kallade Uniqhus.

Att han skulle bli just murare bestämde han sig för efter första året på byggprogrammet. - Vi fick prova på både mureri, snickeri och måleri. Jag tyckte det var roligast med mureri, förklarar Linus som redan tappat räkningen på hur många hus han varit med och byggt.

Yrkes-SM för ungdomar avgörs vartannat år och eftersom Linus nyss fyllt 20 år hoppas han kunna delta även nästa gång.

- Om jag får så vill jag nog, säger han.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons