Annons

Skepsis mot lokal allians inför valet

Intresset är svalt från kd, spi och mp för att vara med i den valsamverkansgrupp som Ulf Bingsgård (m), Bert Ekstrand (fp) och Patrik Holmberg (c) bjudit in till inför höstens val i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2006

Kristdemokraterna skriver med egna ord på dagens insändarsida att partiet först vill se att moderaterna tar avstånd från sin allians med socialdemokraterna i Trelleborg.

Kd vill att det första steget mot en allians på lokalplanet i Trelleborg måste tas av moderaterna genom att de lämnar s-samarbetet.

Annons

"Därefter bör dokument formuleras, en garanti, som innebär att ett samarbete ska gälla" skriver kd i sin insändare. Kd vill, om detta blir verklighet, även ha arbetsgrupper som arbetar fram ett gemensamt sakpolitiskt program för den kommande mandatperioden.

Men för kd: s del är allt beroende av att moderaterna tar avstånd från sitt samarbete med socialdemokraterna.

Kristdemokraternas partiordförande, Åke Svensson, vill inte ytterligare kommentera innehållet i insändaren.

– Det är gemensam insändare som ska klargöra vår inställning för trelleborgarna. Vi är postiva till en allians i Trelleborg men först måste några saker rätas ut, säger han. Hittills har två möten med m, fp och c hållits där kd, spi och mp varit inbjudna. Birger Lindgren, ordförande i Spi, menar att partiet har samma inställning till en lokal valsamverkan som kristdemokraterna. Det största problemet är att moderaterna inte är tillräckligt tydliga, även enligt Lindgren.

– Vissa grupper inom moderaterna vill fortfarande jobba med socialdemokraterna. Det gör att vi inte vet vad som gäller, säger han.

– Vi ser fram emot ett samarbete efter valet men vi måste ha klara besked från moderaterna om hur de tänker agera. Som det är nu markerar de tydligt att de vill samarbeta med socialdemokraterna inom kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Vi känner ingen trygghet i ett sådant samarbete, säger Birger Lindgren som menar att Spi inte vill binda upp sig i en lokal allians utan i stället avvakta valresultatet och mandatfördelningen. Inte heller Miljöpartiet vill binda upp sig innan valresultatet är klart.

– Det är först när man vet hur mandaten fördelats som man kan avgöra ett eventuellt samarbetet. Om m, fp, kd, spi, c och vi tillsammans får 26 mandat eller mer så kan man ju börja diskutera, säger Anders Svensson, gruppledare för mp i Trelleborg.

Anders Svensson säger att han förstår värdet för väljarna av att veta hur partierna tänker agera efter valet.

– Men allt är ju beroende av hur situationen i kommunfullmäktige blir efter valet. Här i Trelleborg finns det ju flera andra partier som kandiderar också, sverigedemokraterna och skolpartiet. Så det är svårt att i förväg bedöma resultatet.

Anders Svensson utesluter inte att mp skulle kunna samarbeta med socialdemokraterna efter valet.

Annons

– Men traditionellt så lutar mp i Trelleborg ju mer åt att samarbeta med det borgerliga lägret, säger han.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons