Annons

Skeppslaget får sjösätta sillabåt

Finansieringen för Sirmiones skeppslags största projekt någonsin är i hamn. I sommar påbörjas arbetet med att bygga en exakt kopia av en sillabåt från början av 1900-talet.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2010
Projektet är skeppslagets största utmaning någonsin. Ola Hansson och Johannes Kaptein har tidigare renoverat gamla skrov, men att bygga en exakt kopia av en sillabåt från början av förra sekelskiftet är något helt annat.
Projektet är skeppslagets största utmaning någonsin. Ola Hansson och Johannes Kaptein har tidigare renoverat gamla skrov, men att bygga en exakt kopia av en sillabåt från början av förra sekelskiftet är något helt annat.Foto: 
Lagom till nästa sommar ska sillabåten ligga på plats vid veteranbåtsbryggan i hamnen. Ola Hansson har byggt en modell efter originalritningarna från 1911.
Lagom till nästa sommar ska sillabåten ligga på plats vid veteranbåtsbryggan i hamnen. Ola Hansson har byggt en modell efter originalritningarna från 1911.Foto: 

Vinden tar tag i seglen när Ola Hansson lyfter upp sillabåten framför fotografens kamera. Än så länge finns bara den drygt 40 centimeter långa modellen av fiskebåten. Om allt går som planerat ska en båt i naturlig storlek ligga på den tomma platsen vid veteranbåtsbryggan i Gislövs läge inom ett år.

– Det här är något som vi har velat göra länge. Nu, efter fem års planerande, kände vi att de var dags, säger Johannes Kaptein, ordförande i Sirmiones skeppslag.

Annons

Skeppslaget står inför sin största utmaning någonsin. Föreningen har tidigare renoverat gamla skrov. Men deras senaste projekt, att bygga en kopia av en sillabåt från början av förra sekelskiftet, är något helt annat.

– Den här gången kan vi inte göra jobbet själva. Istället blir det Lindhs träbåtsvarv i Smyghamn som får uppdraget att bygga båten efter originalritningar från 1911. Men för det behöver vi ekonomisk hjälp, säger Johannes Kaptein.

1,3 miljoner räknar han med att båtbygget kommer att kosta. 300 000 kronor står föreningen själv för, och de har fått lite hjälp från kommunen. Det största bidraget, och det som gör båtbygget möjligt, är 600 000 kronor i EU-pengar från Leader Söderslätt.

– Det känns fantastiskt skönt att ha klart med finansieringen så att vi kan sätta igång. Arbetet med båten påbörjas någon gång i sommar. Vi räknar med att den är färdig sommaren 2011, lagom till 100-årsjubileet av året när originalet byggdes.

Bygget sparkar igång föreningens planer på utställningar om fisket i hamnen och kappseglingar med småbåtarna. Några turistturer med båtarna blir det däremot inte.

– Det sätter säkerhetsbestämmelserna till havs stopp för.

Martin Strandberg
Katarina Höije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons