Annons

Skegrieborna har storsatsat på solceller – ”En god investering”

De höga elpriserna 2022 fick trelleborgarna att titta upp mot sina hustak och öppna plånboken. Intresset för solpaneler steg, särskilt i Skegrie där cirka hundra hushåll har installerat sina egna solkraftverk.
Skegrie • Publicerad 15 oktober 2023 • Uppdaterad 17 oktober 2023
34 paneler sitter på Tobias Melins tak. Den mesta el som produceras används i hushållet. Men det går också att sälja överskottet till Trelleborgs energi.
34 paneler sitter på Tobias Melins tak. Den mesta el som produceras används i hushållet. Men det går också att sälja överskottet till Trelleborgs energi.Foto: Tomas Nyberg

Trelleborgs energi märker av ett stort tryck från trelleborgare som vill installera solceller. Särskilt stort intresse har funnits i Skegrie och de norra delarna av Trelleborgs tätort.

I dag har cirka hundra hushåll i Skegrie solceller på taket. Många av dem är relativt nya, cirka ett-två år.

Annons

När Tobias Melin skaffade solceller 2020 kände han bara till en annan granne i Skegrie som gjort det samma.

– Jag installerade solcellerna i oktober 2020. Vi gjorde om taket och jag har släktingar som jobbade med att sälja solceller. Så fick jag idén. Detta var precis innan subventioneringarna skulle tas bort. Jag ansökte och sedan fick jag tillstånd, berättar han.

Med facit i hand var det en bra investering. I dag har familjen 34 paneler som kan ge 11 000 watt som mest. En bra sommarmånad ger de 1 500-2000 kW och en vintermånad 200-500 kW, berättar han. Att solen skiner är viktigt så klart, men även att det inte är för varmt.

– Solcellerna fungerar bäst när det är svalt ute. De är inte lika effektiva i sommarhettan, säger Tobias Melin.

Tobias Melin har haft solceller på taket sedan 2020. De fungerar som allra bäst en sval och solig dag.
Tobias Melin har haft solceller på taket sedan 2020. De fungerar som allra bäst en sval och solig dag.Foto: Tomas Nyberg

Sedan han fick sina solceller har allt fler grannar också installerat. I dag finns det fyra hus på hans gata som har svarta paneler på taket.

– Fyra av cirka 25 hus på min gata. Det är så det ser ut i Skegrie överlag tror jag. Intresset har börjat dala nu. Elen har varit billig länge och solcellerna har stigit i pris. Det är inte lika förmånligt längre.

Han har hört om folk som har installerat solceller men som inte kan anslutas till Trelleborgs energis nät.

– Exportförbud har jag hört att det heter. Då får man enbart använda elen själv, inte sälja det. Jag tror inte det har hänt något hus i Skegrie men på andra ställen i Trelleborgs kommun. Det beror oftast på att kablarna är för gamla så att det inte går rent tekniskt, säger han.

Jenny Sackner Christensen, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs energi, bekräftar detta.

– Ja, man kan kalla det exportförbud. I vissa fall är ledningarna inte tillräckligt dimensionerade för att ta emot så mycket el. Men det går att åtgärda över tid, säger hon.

Annons

En annan Skegriebo med solceller på taket är Linus Nilsson. Hösten 2021 installerades panelerna.

– Folk i min närhet hade skaffat solceller och vi tyckte det verkade bra. Jag har märkt att det har blivit allt vanligare i Skegrie senaste året, elprisökningen har nog bidragit till det.

”Intresset har börjat dala nu. Elen har varit billig länge och solcellerna har stigit i pris. Det är inte lika förmånligt längre.”
Tobias Melin, Skegrie

Hur valde du företaget som gjorde installationen?

– Det är viktigt att man känner förtroende. Vi fick in sex-sju offerter och vi valde inte dem som var billigast utan dem som vi litade mest på.

Elen som produceras används bland annat till att värma upp familjens pool. Överskottet säljs till Trelleborgs energi.

– På vintern säljer vi inte så mycket, men på sommaren blir det mer.

Trelleborgarnas stora intresse för att installera solceller har gjort att Trelleborgs Energi fått arbeta på högvarv för att kunna ansluta så många anläggningar som möjligt.

– Trycket växte under 2022 med höga elpriser till följd av Ukrainakriget. Det blev en obalans i marknaden på grund av den höga efterfrågan och brist på komponenter och installatörer. Men nu under 2023 har har trycket lättat lite och fler installationer blir genomförda, säger marknads- och försäljningschef Jenny Sackner Christensen.

Hon märker att det fortfarande är många som ansöker om att installera paneler, även om trycket har minskat något. I dag är elpriserna lägre och därför tar det längre tid att tjäna in investeringen.

– Räntehöjningarna får nog folk att tänka ett varv extra. Men det är en god investering på lång sikt. Regeringen har höjt det gröna teknikavdraget i år, man får mycket rabatt just nu, säger hon.

Annons

Linus Nilsson har redan börjat fundera på en ny investering: batterier. Genom att ladda ett solcellsbatteri kan man spara el och använda det på dygnets dyra timmar, som till exempel kvällstid när solen inte skiner. Det kan vara praktiskt att ha om det blir elavbrott.

– Vi funderar på det. Min pappa ska köpa ett sådant batteri. Han får driva pilotprojektet, så får vi se, säger Linus Nilsson.

Skatteavdraget för grön teknik

Skatteavdraget för grön teknik infördes den 1 januari 2021. När avdraget infördes ersatte det det gamla solcellsbidraget, stödet för solcellsbatterier samt ladda-hemma-stödet. I januari 2023 höjdes det gröna skatteavdraget från 15 procent till 20 procent.

En genomsnittlig anläggning på 10,4 kW kostar cirka 130 000 kr inkluderande avdrag. Priset per kvadratmeter för solceller är i genomsnitt 2 750 kronor. Du får göra skatteavdrag på 19,40 procent av totalpriset för solceller.

Källa: Hemsol.se

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons