Skegrie skola vann guld i mat

Förstaklickarna i Skegrie måste ha varit Sveriges mest uppspelta klass i går. Inte så konstigt med tanke på att de vunnit första pris i en rikstäckande tävling, fått 5000 kronor och fick äta tårta på en torsdag.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2005
Så här glada var ettorna i Skegrie skola i går när de tog emot första pris i mattävlingen "Linné och Kocklandslaget". Bild: Christel Thunell
Så här glada var ettorna i Skegrie skola i går när de tog emot första pris i mattävlingen "Linné och Kocklandslaget". Bild: Christel ThunellFoto: 
Priset var ett diplom, 5000 kronor och, det bästa man kan vinna, tårta. Bild: Christel Thunell
Priset var ett diplom, 5000 kronor och, det bästa man kan vinna, tårta. Bild: Christel ThunellFoto: 

Eleverna i klass 1 i Skegrie skola har all anledning att vara stolta. I går var det prisutdelning i tävlingen de har vunnit - den landsomfattande skoltävlingen "Linné och Kocklandslaget", arrangerad av Svenska Kocklandslaget och Skolmatens Vänner.

– Dels har de jobbat väldigt genomarbetat på olika sätt med maten, både med att laga mat och prata om den, dels har de jobbat med glädje och kreativitet, motiverar Annichen Kringstad, före detta världsmästarinna i orientering, som nu representerar Skolmatens Vänner.

– De här barnen har både lagat maten, ritat den, skrivit sagor, spelat teater och sjungit sånger om maten och betygsatt den, säger prisutdelaren Veronika Nysten från Skolmatens Vänner.

Som pris fick barnen blommor, diplom, 5000 kronor till ett matäventyr, samt bäst av allt: tårta. Den hade de dock inte bakat själva, utan den stod prisutdelarna för.

Tävlingsbidraget innehöll bland annat en videofilm där barnen lagar mat i skolköket iförda fina vita mössor. Det är köttbullar, Dagobertare, ostmackor och magiska pannkakor. För den som inte vet vad som gör en pannkaka magisk kan vi berätta att de hemliga påläggen är kiwi och banan. Det märks att barnen haft roligt.

– De har blivit väldigt inspirerade och föräldrarna säger att de vill laga mat hemma, säger klassföreståndare Ylwa Lind.

De har också sjungit sånger om mat: Blommig falukorv, Här dansar herr Gurka och Varm korv boogie. Och Tim, Patrik, Robert och Monette har skrivit en saga om grönsaker på skogspromenad, som slutar med att gurkan och potatisen kör go-cart.

– De har fått lära sig om svenska råvaror, tallriksmodellen och vad man ska äta för att må bra. De gjorde köttbullar med lite olika smak och sedan betygsatte de dem. Jag tycker det ser ut som om basilika vann, säger Veronika Nysten och visar upp ett diagram.

– Chilin var inte god. Den var mycket stark, säger Anton som går förbi på jakt efter mer tårta.

Vilket matäventyr de ska använda pengarna till har de inte riktigt bestämt än.

– Kanske åker vi till Big Bowl och bowlar och äter mat, säger Ylwa Lind.

Efter en kvart är båda tårtorna spårlöst försvunna. Frågan är om inte klassen är bäst i Sverige på att äta tårta också.

Christel Thunell

Skegrie
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.