Skegrie kyrka renoveras

Valvet i Skegrie kyrka är i så dåligt skick att det riskerar att rasa. Nu har länsstyrelsen gett församlingen klartecken för att bygga om kyrkan.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2013
Foto: Claes Nyberg

Sedan tidigt i höstas har Skegrie kyrka varit stängd för allmänheten. Lokalen är en säkerhetsrisk - när som helst kan tornvalvet och skorstenen ovanpå rasa samman.

I februari ansökte Hammarlövs församling hos länsstyrelsen om att få renovera sin kyrka. I måndags fick de grönt ljus. Nu ska triumfbågen inne i valvet förstärkas, och skorstenen rivas.

När kyrkan kommer att vara renoverad och öppen för allmänheten igen är inte klart.

-Vi har en lång process framför oss. Vi räknar med att hålla kyrkan stängd under hela sommaren och en bit in på hösten, säger Anders Wärléus, ledamot i kyrkorådet.

Just nu tar församlingen in offerter från företag som kan tänka sig att genomföra renoveringen. Och det är inte alla byggare som vågar ge sig på en kyrka.

-I princip borde vilket företag som helst kunna göra det, men det gäller att de törs. Det är en lite speciell renovering, säger han.

Hur mycket det kommer att kosta, eller var pengarna ska komma ifrån, är osäkert. Men Anders Wärléus är övertygad om att det kommer att lösa sig.

-Vi kommer göra renoveringen i vilket fall, vi måste skramla fram pengar. Men stiftet kommer nog hjälpa oss, för de vill inte stänga ner kyrkor, säger han.

Några bröllop och dop har fått flyttas på grund av att Skegrie kyrka håller stängt. Enligt Anders Wärléus har folk visat stor förståelse, och eftersom kyrkorna i Maglarp och västra Tommarp ligger nära har inga problem uppstått.

-Det är trist att det här har hänt, men vi måste tänka på allas säkerhet. Nu är vårt mål att öppna kyrkan så fort det går, säger han.

Martin Falkenby
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.