Annons

Skatteverket var för snabba

Trelleborg • Publicerad 30 juni 2008
Trots att hon lämnade sin deklaration i tid fick Elisabet Forsström en påminnelse från Skatteverket. Arkivbild: Matso Pamucina
Trots att hon lämnade sin deklaration i tid fick Elisabet Forsström en påminnelse från Skatteverket. Arkivbild: Matso PamucinaFoto: 

På kvällen den 5 maj lade Elisabet Forsström sin deklaration i Skatteverkets brevinkast i Trelleborg. Trots det fick hon en påminnelse om att lämna sin deklaration med hot om att behöva betala förseningsavgift.

Elisabet Forsström var visserligen ute i sista minuten men var i gott sällskap när hon lämnade sin deklaration hos Skatteverket i Trelleborg på kvällen den 5 maj. Det var årets sista dag för inlämning av deklaration för privatpersoner. Därför blev hon mycket förvånad när det lite mer än en månad senare damp ner en påminnelse från Skatteverket om att hon skulle lämna sin deklaration. - Samma sak hände även förra året, säger Elisabet Forsström som då blev ombedd att skicka in en kopia av sin deklaration.

Annons

- Sedan hörde jag inget mer, säger hon.

I år har hon ett extra "bevis" på att hon lämnade sin deklaration i god tid före midnatt den 5 maj. Hon blev intervjuad och även fotograferad av Trelleborgs Allehanda som "sista-minuten-deklarant".

- Det känns ju jättebra att ha bildbevis, säger hon. Någon förklaring till varför just hon har fått påminnelse om att lämna sina redan inlämnade deklarationer har hon inte fått.

När Trelleborgs Allehanda undersöker saken visar det sig dock att hon är sambeskattad med sin man som har ett eget företag. Det innebär att bådas deklarationer skickas till Skatteverkets kontor i Växjö för granskning.

Marie-Louise Husberg är kontorschef i Växjö och hon känner igen problemet med felaktiga påminnelser.

- Det problemet hade vi i fjor också, säger hon och förklarar att det var då som vissa deklaranter flyttades över från sitt närkontor till ett annat kontor i Sverige där belastningen är lägre.

Olika rutiner på olika kontor har sedan gjort att deklarationerna har ankomstregistrerats på olika sätt.

- Vi är inte i takt när det gäller att flytta material och vi har varit snabba med påminnelserna. Det är olyckligt att detta händer, säger Marie-Louise Husberg.

Efter att ha kollat just Elisabet Forsströms ärende konstaterar Marie-Louise Husberg att hennes deklaration redan är registrerad och hon kan därmed strunta i påminnelsen.

Något bildbevis behöver hon därmed inte visa upp.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons