Annons

Skatten stannar i Danmark

Danskar som flyttar in till Trelleborg gör att kommunen växer. Samtidigt förlorar kommunen intäkter på grund av det tre år gamla skatteavtalet mellan Sverige och Danmark som säger att skatten ska betalas i det land där man arbetar och inte där man bor.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2007
Catarina Brasch Widunok är en av många danskar som väljer svenskt boende och svensk barnomsorg. Att skatten från jobbet i Köpenhamn hamnar i Danmark är resultatet av ett avtal mellan Sveriges och Danmarks regeringar.
Catarina Brasch Widunok är en av många danskar som väljer svenskt boende och svensk barnomsorg. Att skatten från jobbet i Köpenhamn hamnar i Danmark är resultatet av ett avtal mellan Sveriges och Danmarks regeringar.Foto:  

De senaste åren har fler och fler barnfamiljer tagit steget och flyttat från Danmark till Skåne. Lägre boendekostnader lockar många från Köpenhamnsområdet. Men den ökande flyttströmmen har samtidigt blivit en ekonomisk belastning för de skånska kommunerna.

Den som jobbar i Danmark men bor i Sverige ska skatta där man arbetar, enligt det skatteavtal som skrevs mellan länderna för några år sedan. Sverige får visserligen tillbaka en del av den skatt som personer boende i Sverige betalar i Danmark, men de pengarna fördelas inte proportionerligt till de kommuner där pendlarna bor.

Annons

– Staten får 82 miljoner kronor under 2007, men de bakas in i utjämningsstödet som fördelas mellan alla svenska kommuner, säger Trelleborgs budgetchef Raymond Lützhoft.

Enligt hans beräkningar får Trelleborg tillbaka 365000 av de 82 miljonerna.

– Det förstår ju alla att det inte på långa vägar täcker intäktsbortfallet från nettopendlarna. Vi ska ju stå för service till alla invånare oavsett var de arbetar.

Enligt Lützhoft har Skånes ekonomichefer diskuterat problemet på sina träffar.

– Än så länge har ingen lyft frågan högre upp men jag tror det kommer att ske i och med att inflyttningen fortsätter att öka.

För Trelleborgs del har de nya invånarna bland annat märkts i hemspråksundervisningen. I dag har 45 danska barn hemspråksundervisning i Trelleborg.

– För tre år sedan hade vi bara en hemspråkslärare på femtio procent i danska. Nu har vi anställt en till, säger Teresa Montal som är ansvarig rektor för modersmålsundervisning i kommunen.

– Problemet har faktiskt varit att hitta en utbildad lärare. Vi har en annons ute just nu och hoppas få in svar.

Trots skattebortfallet ser kommundirektör Rutger Persson positivt på det stora antalet danskar som flyttat in.

– Visst, intäkterna står inte i paritet med de kostnader som kommunen har, men jag tycker inte att man ska skilja ut en grupp på det viset. Man borde rätta till problemet, men trots allt så är det ju invånare som bor och konsumerar i kommunen och det generarar ju intäkter det med.

Annons

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons