Annons

Skattekraften ökar i Trelleborg

När 98,8 procent av deklarationerna för 2001 i Trelleborgs kommun granskats visar det sig att skattekraften ökar markant.
Trelleborg • Publicerad 13 september 2002

Trelleborgs kommun ökar med cirka en halv procentenhet mer än genomsnittet för riket. Det är första gången på flera år som Trelleborgs kommun ligger på en högre ökningstakt än genomsnittet för landets alla kommuner. Den totala beskattningsbara inkomsten i Trelleborgs kommun under 2001 låg på ungefär 4,6 miljarder kronor. Dock blir inte den kommunala ekonomin bättre för att skattekraften ökar, på grund av skatteutjämningen, där kommuner med hög skattekraft får betala till kommuner med lägre skattekraft. Utjämningsbidraget minskas i samma utsträckning som den egna skattekraften ökar, så resultatet för kommunen blir plus minus noll. Kommundirektör Rutger Persson jämför siffrorna för taxeringsutfallet för kommunen med bruttonationalprodukten (BNP) för ett land. - Det är en viktig mätare för den ekonomiska utvecklingen, menar han. Kommuneldningen i Trelleborg siktar mot målet att Trelleborg ska få så stark skattekraft att kommunen klarar sig utan skatteutjämningsbidrag. De preliminära beräkningar säger att Trelleborgs kommun får skatteutjämningsbidrag med 109 miljoner kronor under nästa år.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons