Annons

Skattegranskning av taxiföretag

Taxiföretagen i Trelleborg ska hårdgranskas av skattemyndigheten. Alla körpassrapporter begärs in och de som fuskar riskerar åtal eller upptaxering av oredovisade inkomster.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2002

- Än har jag inga exakta siffror, men bara för att staden är liten betyder det inte att Trelleborg är förskonat från taxifusk, säger Bo Arvidsson på skattemyndigheten i Lund. Från och med den första januari i år specialgranskar han deklarationerna från kommunens taxiföretag. Enligt honom är det oftast mindre bolag med tre-fem bilar som inte är helt ärliga i sina redovisningar. Hittills har han upptäckt skattefusk i nästan var tredje granskad deklaration i övriga Skåne. Vanligast är att företagen undanhåller inkomster genom att "råka slarva bort" körpassrapporterna, som enligt bokföringslagen ska sparas på ett tryggt ställe i tio år. Det räknas som försvårande av skattekontroll och leder till åtalsanmälning, liksom andra skattebrott. - I år räknar jag med att det blir runt 40 åtalsanmälningar, varav hälften kommer från Malmöregionen dit jag räknar Trelleborg. Många av trelleborgsbilarna går till Sturup, säger Bo Arvidsson. Tidigare har kontrollen skett via vanliga skattemyndigheten men sedan en tid tillbaka arbetar fyra personer enbart med taxibranschen på skattemyndigheten i Lund. Först granskade man bolagen i Lund, Eslöv och Hässleholm där inkomstredovisningen har blivit bättre. Från och med den första januari i år begär enheten även in underlag från taxibolagen i Trelleborg och Malmö. - Visserligen blir taxiresorna dyrare men samtidigt tryggare eftersom alla resor måste redovisas, säger Bo Arvidsson. Dessutom är det bättre för företagarna, som får en högre pension när de slutar om de redovisar alla sina inkomster och inte bara en del av dem. Det blir lättare att vara ärlig taxiägare. Körpassrapporten är ett slags kvitto från taxametern som berättar var resan gått, hur mycket den kostat och om den betalats kontant eller med kredit.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons