Annons

Skärpning av lagen ska skynda på tid och plats för begravningar

Från den 1 maj får det gå högst en månad mellan ett dödsfall och gravsättning eller kremering. Det kan sätta press på de anhöriga att snabbare besluta om tid och plats för begravning.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2012
Foto: 
Tobias Ekvall på Larssons begravningsbyrå tycker att den förkortade tiden mellan dödsfall och gravsättning är bra. Både med hänsyn till den avlidne och de anhöriga.
Tobias Ekvall på Larssons begravningsbyrå tycker att den förkortade tiden mellan dödsfall och gravsättning är bra. Både med hänsyn till den avlidne och de anhöriga.Foto: Tomas Nyberg

– Man behöver nog ta ett första besök hos begravningsentreprenören tidigare. Kanske inte första dagen, men inom de närmaste dagarna efter dödsfallet bör man ta ett första beslut om tidpunkt och plats. De andra detaljerna gällande ceremonin kan man ta sen, säger Tobias Ekvall.

Han arbetar på Larssons begravningsbyrå. Där förbereder man sig just nu för ändringen i begravningslagen, där gränsen hittills varit två månader.

Annons

– Har de anhöriga mindre tid på sig kan det bli sårare att hitta begravningstider som passar både familjen och församlingen, säger Tobias Ekvall.

Sverige är det land i världen där det går längst tid mellan dödsfall och begravning. Genomsnittet är 21 dagar. År 2000 var siffran 14 dagar.

– I dag bor man på olika håll i världen och man flyttar mer än vad man gjorde förr. Dessutom är det nog så att almanackan styr till viss del. Man försöker att inte boka av någonting, utan vill sköta sina vardagliga sysslor som tidigare, säger Tobias Ekvall.

För begravningsbyråernas del blir kanske inte förändringen så stor. Tobias Ekvall säger att man redan nu strävar efter att få kroppen i en kista så fort som möjligt istället för att ha den på bårhus.

Resten är upp till familjerna och församlingarna, och där måste begravningsentreprenörerna upplysa de anhöriga om vikten av att bestämma sig tidigare.

Tobias Ekvall tycker att de nya bestämmelserna är bra.

– Med hänsyn till den avlidne är det etiskt rätt att inte dra ut på tiden för mycket. Jag tror också det är bra för de anhöriga, efter ett antal veckor så hinner man komma igenom en del av sorgeprocessen och om man då väntar med begravningen så måste man kanske gå igenom den en gång till, säger han.

Clifford Johansen
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons