Annons

Skarp kritik mot Trygghetens hus

Länsstyrelsen gör tummen ner för det planerade Trygghetens hus vid väg 108/Havrejordsvägen. Bygget riskerar att skada Sydvästra Skånes kalkstenar, Skånes största grundvattenområde.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2014

Det är framförallt planerna på att anlägga en drivmedelsstation närmast Havrejordsvägen som länsstyrelsen vänder sig emot. Enligt de skyddsföreskrifter som gäller för grundvattnet är det förbjudet att hantera petroleumprodukter och brandfarliga vätskor inom området.

Enligt det yttrande som länsstyrelsen skickat till kommunen pekas grundvattenförekomsten i området ut som en av de mest betydelsefulla i den regionala vattenförsörjningsplanen. Därför är det enligt länsstyrelsen "tveksamt att bebygga dessa områden överhuvudtaget och särskilt med drivmedelsstationer".

Annons

Området är dessutom beläget inom ett riksintresse för kulturmiljövård, och enligt länsstyrelsen är det inte klarlagt ifall det nya bygget kan skada riksintresset.

Länsstyrelsen har också flera andra synpunkter på planerna. Man menar att risken för översvämningar inte är klarlagd, och det är inte heller beskrivet vilken påverkan bygget har på boendemiljöerna runtomkring, till exempel rörande buller.

Under tiden planen har varit ute på samråd är det även många privatpersoner i området som hört av sig. Flera är oroade för ökad trafik i området, särskilt med tanke på den planerade drivmedelsstationen.

Ett par som bor på Norra Västervång skriver i sitt yttrande att de aldrig hade köpt sitt hus ifall de vetat om planerna och tror att fastigheterna kommer att minska i värde om de blir verklighet.

Tanken med Trygghetens hus är framförallt att flytta dit räddningstjänsten, men även andra verksamheter som har med människors trygghet att göra kan komma att placeras där. Som exempel nämns hemtjänstens nattpatruller och polisen.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons