Annons

Skåretjej på topplistan

Trelleborg • Publicerad 22 juni 2005

För cellisten Kristina Löfstedt från Skåre blev skivdebuten lyckad: Singeln med bandet Hyacinth House gick rätt in på sjunde plats på säljlistan.

Hyacinth House kommer från Växjö, dit Kristina flyttat för att läsa ettårskursen Musikalisk specialisering. Numera läser hon till socionom, sommarjobbar som personlig assistent och har bestämt sig för att musiken ska bli hennes hobby, inte hennes yrke.

Annons

– Att leva som yrkesmusiker tror jag innebär stor press, säger Kristina. Ska man försörja sig på det ska man vara nummer ett. Jag hade nog inte de krafterna att öva 12-13 timmar om dagen.

22-åriga Kristina började spela cello som fyraåring på Trelleborgs musikskola, och lyssnade inte mycket på rockmusik förrän hon kom till Växjö och fick nya vänkretsar. Nu reser hon och countryrockbandet Hyacinth House runt på så många spelningar de kan och hinner göra.

Det är bandets debutsingel "Sing your soul" som blivit den sjunde mest säljande singeln i Sverige – bättre än Shakira, Backstreet Boys och andra storstjärnor. Det innebär i och för sig inte mycket mer än 500 sålda exemplar på en vecka, men ändå.

– Det känns lite konstigt , säger Kristina Löfstedt. Plötsligt ligger man på en singellista, och får så att säga ett resultat för allt det man arbetat för.

– Man vet ju inte hur länge man ligger kvar på listan, men jag tror att det här kan betyda rätt mycket för bandet. Det bidrar nog till att man får göra fler spelningar och att folk får upp ögonen.

– Och har man musiken nära till hjärtat, så vill man spela jämt!

Kristina deltar inte i låtskrivandet än, men killarna i bandet tycker att hon borde göra det.

– Många blir förvånade över att man kan ha cello i ett band, men det går utmärkt, säger Kristina. I bland är det snyggt att bara ha i bakgrunden, för att ge atmosfär, men i vissa låtar är det snyggt att ha en melodistämma på cello.

Det återstår att se om Hyacinth House kan göra om sin listbravad med en fullängdsplatta. Första plattan "Second Station", släpps av egna bolaget True Music i höst.

Då återvänder också Kristina Löfstedt till sina studier.

Annons

– Sociologi har det här med att intressera sig för människor, att samarbeta, hjälpa och finnas till hands för människor, säger hon. Jag tror faktiskt att det finns en koppling till musiken i det.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons