Annons

Skåres sälar – skön syn eller plåga?

På bara något år har Skåres sälkoloni vuxit så att det liknar rena invasionen. Vid lågvatten kan naturälskare glädjas åt synen av ett 100-tal djur, solande på klipporna. Men alla är inte glada för de fiskmumsande inflyttarna.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2013
Fiskaren Johan Linde inspekterar skadade garn. Sälar har tänder i klass med hundars, och näten klarar inte bitandet.
Fiskaren Johan Linde inspekterar skadade garn. Sälar har tänder i klass med hundars, och näten klarar inte bitandet.Foto: 
Det leks, plaskas och plumsas i vattnen väster om Skåre hamn. Knubbsälarna trivs ypperligt med de varma klipporna en bit ut från land.
Det leks, plaskas och plumsas i vattnen väster om Skåre hamn. Knubbsälarna trivs ypperligt med de varma klipporna en bit ut från land.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

Någon vidare badstrand har Skåre inte. Men det är ändå många som plumsar, plaskar och leker i vattnen väster om hamnen. Även så här års.

I torsdags förmiddags, i soligt väder men relativt högt vattenstånd, räknade vi till 25-30 sälar på klipporna eller i vattnet. I lättjefullt sällskap med svanar och skarvar.

Annons

Lättskrämda är sälarna inte. Men så befinner de sig också på betryggande avstånd från stranden, människor och lösspringande hundar.

För tre-fyra år sedan var knubbsälar fortfarande sällsynta gäster här. Men denna vintern har flera skårebor kunnat räkna till över 100 djur vid soligt väder, på och innanför reven.

Sälarna har också blivit lite av en turistattraktion:

– Folk kommer hit ut i bilar för att titta på dem, berättar en Skårebo som hundpromenerar längs strandängarna.

– Och det är klart, sälarna är ju ett trevligt inslag, fortsätter han. Om man inte är beroende av fisket, vill säga. Jag förstår om fiskarna tycker det är jobbigt att få förstörda nät och en massa halvätna fiskar i fångsten.

Fiskarna i Skåre hamn – det finns fortfarande fem-sex stycken – är mer än bekymrade:

– För oss är det katastrof, berättar fiskaren Johan Linde, som delvis på grund av sälproblemet nu flyttat sin båt till Lomma.

– Sälarna har blivit så många att de följer efter oss ut till fiskeplatserna. Dels skrämmer de bort fisken, dels äter de upp de fiskar som faktiskt fastnar våra garn.

Att fiska i närheten av Skåre är en omöjlighet för närvarande, hävdar yrkesfiskarna. Invanda fiskeplatser som tidigare gav stora fångster ger nu så lite att de inte är värda mödan.

– Även tre timmars gångväg ut stöter man på säl numera, säger Johan Linde.

Annons

Yrkesfiskarna drar paralleller till vargplågan i norr: De som värnar om djuren är inte de som drabbas av deras framfart.

– Fisket har rent kollapsat här, nära kusten, tillägger fiskaren Jörgen Pettersson. Fortsätter det så här ett år till, då funkar det inte längre.

Martin Falkenby
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons