Skårebor hoppas på fast lina
En mobiltäckning som lovar mer än den håller, hackande datorer som gör film- och tv-tittande mer frustrerande än njutbart och telekablar som sträcker sig så långt från närmaste telestation att inte ens en ADSL-uppkoppling räcker till mycket mer än att kolla mejlen.
Där har du den IT-vardag som skåreborna lever med – och då har vi inte ens nämnt tv-mottagningen, som efter digitaliseringen allt som oftast skapar vad skårebon Jonas Linders kallar "tetris" på skärmen.
– En del mobiloperatörer säger sig ha bra täckning i byn, berättar Jonas. Men det är beroende av vädret, och vilken belastning som råder för tillfället.
Att på kvällen sätta sig och se film från exempelvis SVT Play, med trådlös bredbandsuppkoppling, det betraktar både Jonas och grannen Josephine Feldhoff som "helt kört."
– Både jag och min man jobbar hemifrån, berättar Josephine. Men att det ska gå att till exempel koppla upp en webb-tv-konferens, det vågar man inte lita på. Och min man törs inte jobba hemifrån när något tungt program behöver uppdateras. Då får han åka till jobbet i Köpenhamn.
För att lösa problemen har en projektgrupp bildats, där skåreborna slagit sig samman med närliggande Tivolihusen och Kurland för att få bredband till byarna. Riktigt bredband, med fast lina och fiberoptik. Enligt vad skåreborna fått höra finns det en kanal utanför knuten, framtagen för larmsyften, längs Kämpingevägen mellan Trelleborg och Höllviken.
Ett informationsmöte i Skåre häromveckan visade att hälften av de 90 hushållen vill ansluta sig. Lika stort ser intresset ut att vara i Kurland och Tivolihusen. Allt är förstås villkorat av vad det kan kosta. 25 000 kronor per hushåll, plus driftskostnader, är ingen omöjlighet.
– Men ju fler vi är, desto billigare blir det, påpekar Josephine Feldhoff.
– Även för dem som inte är intresserade för egen del så höjer det ju fastighetens värde, inflikar Jonas Linders. Det blir färre och färre människor som kan tänka sig att bosätta sig där det saknas bredband.
Det handlar inte om lyx och bekvämlighet. Inte bara hemmajobb utan även skolarbete är beroende av uppkoppling. På sikt kan också såväl tv som telefoni helt flytta över till nätet.
Läget är "rena 1900-talet", skämtar de två skåreborna. Men det finns allvar i botten:
– Över tid är det här en sådan sak som avgör om man kan bo kvar, säger Josephine Feldhoff.