Annons

Skanska bygger nytt färjeläge

Skanska kommer att stå bakom bygget av färjeläge 10, som är en del av utbyggnaden av Trelleborgs hamn. Kontraktet är värt 200 miljoner kronor, vilket delvis finansieras med hjälp av EU-bidrag.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2013
Foto: 
Foto: 

Skanskas arbete med färjeläge 10 innefattar byggnation av nya kajer och rampsystem samt en intermodal terminal för godshantering mellan olika transportsätt. Syftet med den här etappen av utbyggnaden är att flytta ut fartygstrafiken från centrum till nya färjelägen i sydost.

– Det är roligt, det är ett steg i vår fortsatta utveckling, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn.

Annons

Hamnen har tillsammans med TT-line, Rostock och Travemünde hamn sökt EU-bidrag i ett projekt som heter Green Bridge. Bidraget kommer att täcka en del av kostnaden.

– Trelleborgs hamn har fått 70 miljoner i bidrag för färjeläge 10. Resten av kostnaderna på 200 miljoner finansieras av Trelleborgs hamn via lån. I slutändan är det kunderna som betalar, men vi lägger ut pengarna så länge, säger Tommy Halén.

Färjeläge 10 beräknas vara klart till hösten 2014, och arbetet påbörjas direkt.

– EU-bidraget gör att vi måste bli klara till årsslutet, därför har vi satt krav på Skanska att det ska vara klart under hösten 2014. Arbetet börjar nästa vecka, säger Tommy Halén.

Kommer trelleborgarna påverkas under arbetets gång?

– Nej, man kommer inte märka av någonting den närmsta tiden.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons