Annons

Skånsk uppfinning ska klara hjärtlarmen

Se upp - här kommer Lucas, och han kommer att rädda många trelleborgares liv.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2005

LUCAS står för Lund University Cardio-Pulmonary Assisting System, men det är enklare att beskriva "honom" som en avancerad medicinsk tryckluftspump, som utför automatisk hjärtmassage. Trelleborgs sjukhus har nu två maskiner, en på intensiven och en på akuten. Dessutom finns Lucas-maskiner i två akutambulanser. Det är lika många som storsjukhuset Mas i Malmö har. Inom sjukvården tror man starkt på apparaterna, som kostar uppemot 60000 kronor styck men ökar chanserna för en person som drabbats av hjärtstillestånd att överleva. När man provade dem inom skånsk ambulansvård ökade hjärtpatienternas överlevnad från omkring fem procent till 22 procent, om maskinen hann komma på plats inom 15 minuter.

– Lucas kommer att rädda många liv, säger IVA-undersköterskan Cina Cederberg, en av dem som utbildats på apparaten.

Annons

– Den är lätt att lära sig, och det går snabbt och effektivt. Apparaten ger sådan bra cirkulation att man inte behöver blåsa in andningsluft i patienten - fast det gör vi ändå, berättar sjuksköterskan Annika Kjellker.

Maskinen drivs helt av tryckluft eller syrgas. En person som drabbats av hjärtstillestånd placeras på rygg på Lucas bottenplatta, varpå kompressionsmaskinen spänns fast över bröstet och riktas mot bålens mittpunkt. När den dras igång suger sig maskinen fast i patientens bröstkorg och utför snabba tryck och lyft mot hjärttrakten " ungefär 100 i minuten, om den behövs så länge. Hjärtat mer eller mindre tvingas igång igen.

Cina Cederberg har bara använt den en gång i allvarligt läge:

– Patienten vaknade efter bara ett par tryck. Och det första han sa var "ta bort den!", berättar Cina.

– Den kan se lite skrämmande ut. Därför är det bra om folk får reda på att de här maskinerna finns, och kan vänja sig vid dem. Nu slipper man den osäkerhet som den slitsamma manuella metoden för med sig, och frigör en person vid insatsplatsen som kan hämta läkemedel till patienten.

Men apparaten betyder inte att folk kan sluta bry sig om klassisk hjärt-lungräddning.

– Det är viktigt att många behärskar den manuella metoden, påpekar Cina Cederberg. Maskinen är inte alltid tillgänglig, och desutom måste man alltid börja med manuella tryck - annars kan det vara för sent.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons