Annons

Skånsk mat för alla smaklökar

Om inte uppehållet i värmeböljan fick aptiten att växa på lördagen, så skötte de dignande borden under Skånsk Mat resten.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2006
Varför inte en välsmakande Trelleborgare? Bild: Claes NybergFoto: 
Ella Collin uppmanar till att ta ett smakprov. Bild: Claes NybergFoto: 
En årets nyheter på marmeladfronten som passar den som föredrar det lite sötare. Bild: Claes NybergFoto: 

För producenterna som dukat upp sina produkter i Köpmansmagasinet gjorde det ingenting att lördagen började med regn. Den som ville testa sina kunskaper om svenskproducerade råvaror kunde dessutom gå en liten poängpromenad inne i magasinet, gjord av "Min Mat", ett projekt av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

– Vi vill uppmärksamma vad som är skillnaden på svensk och på utländskt producerad mat, säger Ida Alm som delar ut formulär.

Annons

Till Skånsk Mat har få hälsotrender och GI-recept än så länge nått fram. Listan över ingredienser på vissa av bröden som brödförsäljarna visar upp bevisar däremot att det visst finns en del hälsopoäng att hämta.

Trots att det mest är traditionerna som får styra är viss förnyelse nödvändig. Det tycker i alla fall Ella Collin och Nina Göransson, som brukar hitta på något nytt varje år. I år är det en marmelad på jordgubbar och rabarber. Nu återstår att se om den säljer lika bra som förra årets succé; lime -och flädermarmelad. Men klassikerna glöms inte bort.

– Det är mest äldre som köper geléer, men det är faktiskt någonting väldigt användbart. Jag brukar röra ut det i en sås för att piffa upp lite, säger Nina Göransson.

Somliga specialiteter är helt säsongsoberoende, som till exempel snapsen. Åtminstone om man får tro Peter Schmidt som redan lagt fram julkryddorna. Till kräftskivan rekommenderar han däremot hålla sig till den dillkryddade Isie-snapsen.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons