Annons

Skåne nära bli självförsörjande på blod

Blodet rinner till bra för närvarande - men räkna inte med att Blodcentralen blir nöjda i första taget. Under de sju första månaderna i år lämnades 3 332 fler halvliterspåsar blod än under motsvarande period i fjor.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2003
Bo Mårtensson körde in till Trelleborg från Skateholm på torsdagen för att kunna lämna blod för 55:e gången. BILD: TOMAS NYBERG
Bo Mårtensson körde in till Trelleborg från Skateholm på torsdagen för att kunna lämna blod för 55:e gången. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Bo Mårtensson körde in till Trelleborg från Skateholm på torsdagen för att kunna lämna blod för 55:e gången. BILD: TOMAS NYBERG Det motsvarar en ökning med nio procent, och ger en totalmängd av 39 363 påsar skånskt blod. Trelleborg är i blodgivarkretsar känt som "ett bra tappställe". Blodcentralens spektakulärt motivlackade buss, som rullar i hela Skåne och även Halland, gör så många som 20-talet besök per år här. 60 tappningar per besök är inte ovanligt. I blodbussen, parkerad vid gummifabriken i Trelleborg, blir just Bo Mårtensson från Skateholm tappad på blod. Det är 55:e gången gillt för Bo. - Jag gör det för att hjälpa mig själv och andra, förklarar han. Dessutom tycker jag att det gör kroppen gott. Ersättningen ligger på 30 kronor, alternativt en t-tröja med texten "duktig", för den som vill känna sig sådan. Dessutom får man järntabletter och juice för att fylla på systemet. På måndag 1 september ändras reglerna. I stället för kontanter får man presentkort värda 50 kronor i bensin, blommor eller mat, eller en ny t-tröja: "100 procent Bussig".

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons