Annons

Skåne lyfter landade med frukt på torget

En programledare känd från TV, en klättervägg, lite smakprover och tävlingar. Det var vad som skulle locka trelleborgarna till bättre vanor när hälsoprojektet Skåne lyfter kom till Trelleborg på fredagen.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2012
Ebba-Maria Olson från Mossagården bjöd på nycyklade smoothies. Rune Karlsson från Trelleborg provsmakade de mixade frukterna.
Ebba-Maria Olson från Mossagården bjöd på nycyklade smoothies. Rune Karlsson från Trelleborg provsmakade de mixade frukterna.Foto: 

Leif och Maj-Lis Nilsson från Sjörup slapp trampa själva för att bli bjudna på en fruktsmoothie mixad av en cykeldriven mixer.

– Hon cyklar för mig, sade Leif Nilsson och syftade på Mossagårdens Ebba-Maria Olson som tagit med sig två ombyggda cyklar runt på Skåne lyfter turnén.

Annons

Resultatet blev en dryck gjord på färska frukter.

– Det var jättegott. Känns som rena hälsodrycken. Man får kanske cykla ihop frukosten i fortsättningen, konstaterade Leif Nilsson efter att ha smakat på den gula drycken.

– Just den här är gjord av äpple, päron, banan och apelsinjuice. Men det som är så bra med smoothie är att man kan ta vilken frukt man vill, som kiwi och mango, sade Ebba-Maria Olson.

Smoothiebjudningen var ett sätt att inspirera trelleborgarna till hälsosammare val i vardagen. En dietist visade prov på olika mellanmål och hur mycket energi som olika saker ger. Och på scenen avlöste olika uppvisningar och utmaningar varandra. Regionrådet Birgitta Södertun (KD) tyckte att det verkade finnas ett stort engagemang för hälsofrågorna i Trelleborg.

– Det är roligt att så många olika aktörer vill vara med, sade hon.

Hon tycker att alla har ett ansvar att försöka motverka ohälsosamma viktökningar.

– Man ska göra smarta val. Inte äta allting alltid och ta vara på vardagsmotionen. Det är inte så mycket som behövs för att inte öka i vikt. Just viktökningen är ett stort hot mot folkhälsan.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons