Annons

Skador förebyggs med hembesök

I 30 år har Nils-Åke Dahl arbetat inom räddningstjänsten. Han vet var olyckorna för de äldre oftast sker. Nu åker han runt bland äldre för att ge tips om sådant som kan förebygga skador.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2007
Nils-Åke Dahl är en av kommunens två personer som åker runt till äldre och ger tips om hur man förebygger olyckor. I går fick Gösta Andersson bland annat tips om att lägga en bit halkskydd under mattkanten. Bild: Claes NybergFoto: 

Det bor cirka 3 300 personer över 75 år i Trelleborgs kommun. Hittills har över 700 av dessa haft besök av Nils-Åke Dahl och hans kollega Jan Persson. Båda har gått i pension från sina arbeten på Räddningstjänsten och arbetar nu deltid med att informera äldre om risker i hemmet och hur man förebygger fallolyckor, bränder och brott. Bakom projektet står räddningstjänsten och socialtjänsten. – Det är 84 000 människor i Sverige om året som faller illa. 40 000 av dessa blir inlagda på sjukhus. Ett sådant fall kostar ungefär 350 000 kronor plus allt lidande, säger Nils-Åke Dahl.

I går var det 81-årige Gösta Anderssons tur att få besök av Nils-Åke.

Annons

Utrustad med ett par broschyrer, en telefonlista samt penna och papper ringer Nils-Åke Dahl på dörren hos Gösta som bor i en lägenhet på andra våningen i ett hus på Hallassvängen. De båda slår sig ned vid Göstas köksbord och Nils-Åke börjar ställa frågor.

– När du duschar har du då med dig en bärbar telefon dit?

– Det har jag aldrig tänkt på att ha. Jag har bara en vanlig telefon, svarar Gösta.

– Då vet du vad du ska önska dig i födelsedagspresent nästa gång, säger Nils-Åke som menar att det kan vara en enkel sak att ha en bärbar telefon med sig eftersom om man faller och bryter sig kan det vara svårt att nå den vanliga telefonen. Gösta berättar att han har råkat ut för en fallolycka.

– Jag klev upp på pallen och sedan gick jag ned på fel sida och missade stegen.

Nils-Åke är inte sen att fylla i med det Gösta redan tänkt.

– Vi rekommenderar alltid att man ska ha en trappstege med bygel som man kan hålla i, om man måste upp och kliva.

Frågorna till Gösta fortsätter.

– Har du brandvarnare?

– Nej, erkänner Gösta.

Annons

– Aj, aj, aj, nu får du fingret, säger Nils-Åke och hötter med pekfingret.

– Det får jag min skäl skaffa en, svarar Gösta.

Nils-Åke tipsar också om kommunens hemservicegrupp som kan hjälpa honom att sätta upp den.

– Alltihop det här är bagateller egentligen. Men jag är tacksam att du kom. Det är inget som man själv går och funderar på. Jag tycker ju inte själv att jag är så gammal, menar Gösta när Nils-Åke är färdig med sina frågor och har gått en runda i lägenheten.

– Det behövs bara lite halkskydd här och en brandvarnare. Annars är här perfekt, avslutar Nils-Åke.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons